Ministern: Vi ändrar inte på systemet

Publicerad 2011-11-18

Anna-Karin Hatt (C) tillsammans med Annie Lööf.

Kunderna i södra Sverige rasar mot de nya elområdena.

Men energiminister Anna-Karin Hatt (C) kommer inte att ändra systemet:

– Det är för tidigt att redan nu föreslå åtgärder.

Med de nya elområdena förväntas prisskillnaden mellan södra och norra Sverige ligga på drygt 10 öre per kilowattimme. Det innebär att elkunderna i syd får betala totalt en miljard mer i elräkningar per år.

Flera elkunder kräver nu att systemet görs om.

Villaägarnas riksförbund föreslår exempelvis att regeringen sänker elskatten i södra Sverige för att kompensera för de dyrare elkostnaderna.

”Det är för tidigt”

Men enligt energiminister Anna-Karin Hatt är det inte aktuellt.

– Elområdena har varit på plats i knappt tre veckor. Det är för tidigt att redan nu föreslå åtgärder innan vi vet effekterna av indelningen. Energimarknadsinspektionen har fått regeringens uppdrag att följa och analysera just detta. Skillnaden i pris kommer också att visa var investeringarna behövs och på så sätt jämnar marknaden ut skillnaderna. Att sänka skatten är därför inte aktuellt, säger Anna-Karin Hatt.

Vad har du att säga till familjen Asker och andra elkunder i södra Sverige som nu får högre elkostnader?

– Jag har full förståelse för att man är upprörd. Sverige hade helst velat vänta till dess att överföringskapaciteten till södra Sverige är utbyggd, men indelningen följer av ett EU-direktiv.

Ministerns spartips

Ministerns tips är i stället att man tänker på hur man använder elen.

– Har man en så hög förbrukning som 20 000 kilowatt har man oftast en möjlighet att minska denna genom olika energibesparande åtgärder. För de flesta villaägare borde med andra ord skillnaderna vara mindre.