Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Tusenåriga skallar – som tagna ur ”Alien”

Uppdaterad 2012-12-30 | Publicerad 2012-12-29

Här är skallarna som skulle få vem som helst att tro på utomjordingar.

Men bakom de märkligt formade skeletten funna i Mexiko ligger en naturlig förklaring.

Arkeologer i Mexiko har hittat över ett dussin skallar som ger en förklaring till hur den vanligaste föreställningen om en utomjording kommit till.

I den nordvästra staten Sonora har man grävt fram skelett där skallarna har en onaturlig ovalformad förlängning bakåt från ansiktet.

Ser ut som aliens

– Det här var en latinamerikansk kyrkogård men 25 skallar, och 13 av dem hade deformerade huvuden. Vi vet inte exakt varför just den här befolkningen deformerade skallarna, säger Cristina Garcia Moreno, forskare vid Arizona State University, till ABC News.

Formen på skallarna ser ut att vara som tagna ur filmen ”Alien” och liknar även den i populärkultur så vanligt förekommande ”Grey alien”.

Skeletten dateras till att vara över 1 000 år gamla och har legat under jord sedan någon gång mellan år 924 och 1308.

Ville stå ut

Men det är inga naturligt deformerade personer som begravts. Skallarna kommer från en tid och kultur då man band huvudet från tidig ålder för att få det att anta en udda form.

– Vi vet att i vissa delar av Mexiko så deformerade folk sina huvuden för att de försökte utmärka viktiga personer eller utmärka en grupp personer från en annan, säger Cristina Garcia Moreno.

Många av de nyligen funna skallarna var från barn.

Detta är inte första gången man hittar liknande deformerade skelett i Mexiko. Det har bland annat tidigare hittats i Guasave, söder om Sonora.