Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Läkarmissen blev sonens död

Publicerad 2012-09-09

Robert, 2, hade svininfluensan

Robert Bala blev bara två år gammal. Han dog efter en vecka på Hallands sjukhus i Halmstad sedan läkarna missat att han hade svininfluensan.

Nu får sjukhuset allvarlig kritik av Socialstyrelsen.

– De tog vårt barn till intensiven för sent. Jag undrar vem som ska säga förlåt, säger Roberts pappa Arsim Bala, 32.

Det var i februari 2011 som Robert Bala insjuknade i 40–41 graders feber, hosta och luftvägsinfektion. Nästa dag tog föräldrarna honom till Hallands sjukhus i Halmstad där han blev inlagd på barnkliniken.

Robert hade svårt att syresätta sig och behövde mycket syrgas. Läkarna bedömde det som bakteriell lunginflammation och satte in antibiotika, utan effekt.

Pappa Arsim Bala, 32, och mamma Fitore, 23, var hos sin son dygnet runt.

– Hela tiden hade han problem med andningen. Jag frågade läkarna vad som var fel. Alla sa: ”Vi vet inte”, säger Arsim Bala.

Då var det för sent

Under de sju dygnen på sjuk­huset fick Robert inte heller i sig tillräckligt med näring. På sjätte dagen försämrades hans tillstånd dramatiskt. Han var utmattad, hade mycket hög feber, hög andningsfrekvens och stort syrgas­behov.

Ändå beslutade läkarna att inte föra över honom till intensivvårdsavdelningen. Skälet var, enligt sjukhuset, att det rådde platsbrist där. Överflyttningen dröjde därför en hel dag. Först vid midnatt på sjätte dagen kopplades Robert till respirator på intensivvårdsavdelningen.

Då var det för sent.

– Två timmar innan Robert dog kom läkaren till oss och sa: ”Robert är jättedålig”, säger Arsim.

Robert avled på morgonen den 16 februari 2011.

– Jag höll hans hand när han dog, säger Arsim.

Först då togs sekretprover. De visade att Arsim hade svininfluensan A (H1N1) 2009. Dödsorsaken var lunginflammation orsakad av svininfluensa.

– Jag frågade: ”Varför tog ni inte provet tidigare? Vi har varit här i en vecka.”

Sedan dess mal frågorna som en kvarnsten i Arsims huvud.

– Vi mår inte bra. Det är jättesvårt för oss. Hela tiden tänker vi på detta. Hela tiden kommer frågan i mitt huvud – vad som gick fel. Om de hade tagit honom till intensiven tidigare så kanske han hade levt i dag.

Får allvarlig kritik

När föräldrarna ska berätta om Robert gråter båda stilla.

– Robert var jättesnäll. Han älskade att leka med boll, lyssna på musik, dansade jättefint och gillade att gå på dagis. Han kramade och pussade oss hela tiden, sägerFitore.

Arsim Bala gjorde en anmälan om fel i vården till Socialstyrelsen. Chefläkaren på Hallands sjukhus gjorde i sin tur en lex Maria-anmäl­an. Och nu får sjukhuset allvarlig kritik av Socialstyrelsen.

”Han är så lik sin bror”

I beslutet kritiseras sjukhuset för att man inte tog svininfluensa­prov på Robert redan första dagen när han blev inlagd. Han var ovaccinerad på grund av äggallergi, hade symptom på influensa A och två väsentliga riskfaktorer för att utveckla svår influensa, dels muskelsvaghet, dels täta luftvägs­infektioner som ofta krävt sjukhusinläggning.

Socialstyrelsen anser att Robert snabbt borde ha fått antiviral behandling med Tamiflu.

Sjukhuset väntade också för länge med att flytta över honom till intensivvårdsavdelningen. Om han hade fått respirator­behandling tidigare så hade det kunnat förbättra prognosen. ”När han väl flyttades till IVA var han troligen så dålig att han var bortom terapi”, skriver Socialstyrelsens expert i sitt utlåt- ande.

Detta bedöms även vara grundorsaken till att Robert inte fick den vård som hans tillstånd krävde.

Sedan Robert dog har Arsim och Fitore fått en till son, lille Akil, nio månader.

– Han är så lik sin bror, säger Fitore.

Föräldrarna besöker graven i Halmstad flera gånger i veckan. Fitore brukar ta bussen med Akil i barnvagnen. För att hålla fint rycker Arsim bort gräs som vuxit sig högt kring gravstenen. Akil försöker göra likadant med sina små händer.

Lille Akil, som aldrig kommer att få lära känna sin storebror Robert.

Svininfluensan – A(H1N1)

I oktober 2009 bröt svin­influensan ut på allvar i Sverige. WHO hade uppgraderat den till fullskalig pandemi fas sex och den spred sig över världen.

Det var den tredje stora pandemin under 1900-talet då virus från djur hade anpassat sig till människor.

I Sverige nådde pandemin sin kulmen i november 2009 men mattades av före jul.

Runt 61 procent av svenskarna vaccinerade sig.

Symptomen är feber, allmän sjukdomskänsla, luftvägs­problem och muskelvärk.

Pandemin blev dock mild med betydligt färre dödsfall än befarat.

Mellan 240 000 och 600 000 svenskar beräknas ha insjuknat. 1607 personer blev inlagda på sjukhus, varav 136 fick intensivvård och 11 behandling med konstgjord lunga, ECMO.

31 personer dog i svininfluensan under säsongen. Av dem hade 70 procent riskfaktorer.

Socialstyrelsens kritik

Prover på influensa A borde ha tagits direkt när Robert blev inlagd.

Därefter borde han ha fått antiviral behandling med Tamiflu. Det hade kunnat förbättra prognosen.

Robert borde ha flyttats över till intensivvårdsavdelningen tidigare. Om han hade fått respiratorbehandling tidigare så hade prognosen kunnat förbättras.

Platsbrist på IVA var skälet till att överflyttningen försenades. Detta var grundorsaken till att Robert inte fick den vård som hans tillstånd krävde.

Socialstyrelsen konstaterar att Robert inte fick omsorgsfull sjukvård i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Bengt Sallerfors.

Bengt Sallerfors svarar

Så här svarar Bengt Sallerfors, chefläkare på Hallands sjukhus i Halmstad, på kritiken:

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Sett i backspegeln och med facit i hand så kan man alltid säga, ja vi kunde ha gjort saker och ting annorlunda. Det här är självfallet inget som vi från sjukhuset är nöjda med. I alla sådana här situationer försöker vi dra lärdomar för framtiden.

Vad har ni gjort för förändringar?

– En förändring är att barnkliniken numera – när det kommer barn med bakomliggande riskfaktorer och influensasymptom – alltid tar influensaprover.

Roberts pappa har vädjat om en ursäkt. Kommer föräldrarna att få en ursäkt av sjukhuset? Det skulle betyda mycket för dem.

– I den mån det finns ouppklarade delar i sjukhusets dialog med föräldrarna så får vi försöka klara ut det med dem och inte via media. Det finns delar i den här dialogen som vi inte kommit i mål med.