Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Monsterlotten kan ge dig halv miljard

Publicerad 2012-12-06

Succéspelet Eurojackpot lanseras i Sverige i vinter

DET KAN HÄNDA DIG I den klassiska filmen ”Det kan hända dig” förändras Yvonnes (Bridget Fonda) och Charlies (Nicolas Cage) liv när de vinner 30 miljoner kronor. Med lotten Eurojackpot som kommer till Sverige kan du vinna mer än tio gånger så mycket.

Nu kommer spelet med monstervinster till Sverige.

Eurojackpot ger en ensam vinnare minst 86 miljoner kronor.

Det nya europeiska lotteriet garanterar tio miljoner euro, 86 miljoner kronor, om man är ensam om att pricka in 5 av 50 nummer plus två rätta så kallade stjärnnummer av åtta.

– Det är en trend i världen, till exempel med Euro Million. Jag vet inte om det är den internationella vinklingen som lockar men det ger ju också högre vinster, säger Theres Lakso, pr-ansvarig på Svenska Spel.

Taket 780 miljoner

Eurojackpot är en helomvändning från den svenska inställningen att det är bättre om flera personer vinner sansade vinster.

De högsta vinsterna beräknas hamna runt 300 miljoner kronor. Men vinsttaket är nästan 780 miljoner kronor, en vision som kan bli verklighet först när fler länder ansluter sig

Eurojackpot finns redan i dag i Danmark, Finland, Italien, Tyskland, Estland, Holland, Slovenien och Spanien.

Regeringen har tidigare i år uppgett att man vill ha bättre skydd för spelberoende och sociala problem.

”Mindre riskfyllt”

Svenska Spel ser ingen konflikt mellan det målet och Eurojackpot.

– Det här spelet är ett mindre riskfyllt spel med låga insatser för 25 kronor. Sannolikheten att det skulle driva ett ökat spelberoende är i det närmaste obefintlig, säger Theres Lakso.

Spelet har premiär 28 januari.

Sannolikheten att vinna högsta vinsten?

En på 59 miljoner.

Megavinster världen över

13 augusti 2012: Eurojackpots högsta vinst hittills går till en spelare i tyska Nordr­hein Westfalen: 27,5 miljoner euro (237 miljoner kronor).

December 2012: Arbetslösa fyrabarnsmamman Cindy Hill, 51, tar hem två miljarder kronor. Tillsammans med en annan vinnare delar hon den största amerikanska jackpot­vinsten någonsin.

2007:Två amerikanska spelare har samma lottorad på spelet Mega Millions och delar på 390 miljoner dollar (närmare 2,6 miljarder kronor), då största spelvinsten i världen.