Spion i Vänstern – för Säpo

Publicerad 2013-06-25

Officeren Hans-Erik Sjöholm, 48, infiltrerade Vänsterpartiet

DELAR UT VALSEDLAR 1988 flyttade Hans-Erik Sjöholm till Uppsala, som då var ett starkt vänsterfäste. Vid valet 1994 delade han själv ut partiets valsedlar. ”För att få information var jag tvungen att vara aktiv”, säger Hans-Erik om åren i vänstern.

Officeren och före detta tullinspektören Hans-Erik Sjöholm, 48, har under flera år spionerat på ledande vänsterpartister.

Aftonbladet kan i dag avslöja att han har varit infiltratör åt Säpo och bland annat lämnat uppgifter om tidigare parti­ledaren Lars Ohly.

I ett hemligt telefonsamtal med Sjöholm tar en Säpotjänsteman själv upp fallet Ohly:

– Jag vet ju vad du sa om honom och hans … bakgrunden och så.

SPANADE PÅ OHLY I slutet av 1980-talet började Hans-Erik Sjöholm att infiltrera vänsterrörelsen. Ända in på 2000-talet lämnade han uppgifter om ledande profiler i partiet.

Hans-Erik Sjöholm inledde sin bana som infiltratör åt Säpo i början av 1980-talet. Han har i hemlighet haft regelbunden kontakt med en rad tjänstemän som varit hans så kallade hanterare.

Det är till dessa personer han har lämnat sina uppgift­er och bilder från både politiska och militära sammanhang. Från att på uppdrag till en början helt ha rört sig i högerextrema miljöer började Hans-Erik Sjöholm i slutet av 1980-talet även infiltrera vänster­rörelsen.

Blev medlem i partiet

Då gick han med i dåvarande VPK för att kunna delta i möten och skaffa sig information om nyckelpersoner inom den politiska vänstern.

Han berättar själv att han under stora delar av 90-­talet och in på 2000-­talet lämnade upplysningar om ledande vänsterpartister som dåvarande partisekreteraren Lars Ohly, riksdags­ledamoten Jens Holm och Jonas Wikström.

Spionerade på V-möte

Aftonbladet har tagit del av inspelade samtal som Sjöholm har haft med sina hanterare. I en inspelning från 2009 tar en utredare plötsligt upp den förre vänsterledaren.

– Jag tänker på det ibland när jag hör Ohly på tv, då brukar jag tänka på dig, ­säger hon.

– Jag vet ju vad du sa om honom och hans … bakgrunden och så.

Hans-Erik Sjöholm uppger att han spionerade på Lars Ohly på ett möte i Uppsala alldeles före valet 1998 då den då blivande vänsterledaren valdes in i riksdagen.

Under mötet ska Ohly, enligt Sjöholm, ha talat om nödvändigheten av en utom­parlamentarisk kamp och att han ställde sig bakom proletariatets revolutionära diktatur. Det var detta som Säpo var intresserade av.

– Jag ställde frågor till honom på mötet och även andra ställde frågor och jag antecknade ned vad han sa, berättar Sjöholm. Han visar de anteckningar han gjorde på mötet, samma noteringar som hans hanterare fick kopior av.

Ingen anade att Sjöholm bara tagit sig in i Vänsterpartiet för att kartlägga vissa andra medlemmar. Han sågs som vilken annan ung vänsteraktivist som helst, men han rapporterade regelbundet till sin hanterare på Säpo.

När Aftonbladet ringer upp handläggaren på Säpo som själv nämner Ohly i en inspelning, medger hon att hon känner Hans-Erik Sjöholm, men hon vägrar att kommentera hur eller prata om de upplysningar han lämnade till myndigheten.

– Som du förstår så kan inte jag som enskild handläggare uttala mig på telefon, jag får inte göra det. Det måste gå genom vår kommunikationsavdelning.

Han berättar för oss att han bland annat spionerade på vänsterpartister, kan du bekräfta det?

– Nej alltså jag får inte och jag kan inte, så jag är hemskt ledsen, men jag får inte göra det.

Förtegen om Sjöholm

Under åren som källa åt Säpo säger Hans-Erik Sjöholm att han haft en handfull hanterare. Förutom den kvinnliga handläggaren som fortfarande arbetar kvar inom den hemliga polisen har Aftonbladet även talat med en annan hanterare, som enligt Sjöholm höll i kontakten med honom under en period på 1990-talet.

Mannen är i dag vd för ett privat säkerhetsbolag och också han  är mycket förteg­en om Sjöholms roll.

– Det enda jag bekräftar och säger till dig är att visst känner jag honom. Men detaljerna runt det är ingenting som jag vill gå in på över huvud taget. Där vill jag hänvisa till säkerhetspolisen, säger han.

Kom varandra nära

En vänsterpartist som kartlagts mer ingående än Lars Ohly är Jens Holm som har suttit i Europaparlamentet och nu sitter i riksdagen med uppdrag i miljö- och jordbruksutskottet, justitieutskottet, näringsutskottet och EU-nämnden.

Under 1990-talet bodde han och Sjöholm nära varandra i Uppsala. Enligt ­Säpoinfiltratören kom han Jens Holm nära och var bland annat hembjuden på middag hos partikamraten.

– Jag träffade honom under hela den här tiden.

Holm var djurrättsaktivist och en av grundarna till Colombianätverket och det var enligt Sjöholm därför som Säpo var intresserad av honom.

– Han fanns med i deras register sedan tidigare, han var väldigt känd hos dem.

Hans-Erik Sjöholm lämnade upplysningar om Holms kopplingar till Farc-rörelsen. Under ett möte på Stockholms universitet till förmån för den colombianska gerilla­rörelsen Farc i början av 2000-talet var Sjöholm på plats med en kamera. Han tog bilder på mötesdeltagarna och lämnade allt material till Säpo.

– Farc visste de om, men de här mötena på Stockholms universitet var ju ”hot stuff”.

Vid ett annat tillfälle tog han ett brev i Vänster­partiets lokal som den av Colombia terrorstämplade svenske medborgaren Joaquin Perez Beccera skrivit till medlemmarna i Ung Vänster. I brevet riktades bland annat ett tack till Jens Holm för dennes stöd till Colombias folk.

– Jag kopierade det, satte tillbaka kopian och tog originalet, säger han.

Vill inte svara

Säkerhetspolisen är mycket förtegen om Hans-Erik Sjöholm och de upplysningar han lämnat. Den enda som tar emot våra frågor är pressekreteraren Fredrik Nilsson.

Hur betydelsefull har Hans-Erik Sjöholm varit för Säpo?

– Vi uttalar oss ytterst sällan om enskilda personer eller specifika ärenden.

Hur mycket har Säpo styrt hans olika uppdrag?

– Vi uttalar oss inte heller om något som eventuellt skulle kunna beröra vår operativa verksamhet.

Av dokumentation framgår att Hans-Erik Sjöholm har lämnat information om personer som i dag tillhör toppen av Vänsterpartiet, vad har Säpo gjort med detta material?

– Vi uttalar oss ytterst sällan om specifika ärenden eller sådant som skulle kunna beröra vår operativa verksamhet.

Sker det fortfarande informationsinhämtning om personer inom Vänsterpartiet?

– Säkerhetspolisen är inte intresserad av personers åsikter eller övertygelser. De personer eller den verksamhet vi följer eller intresserar oss för är sådan där det finns misstanke om brott.