Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ett hav av solsken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-30

Arne skapade sitt paradis med en miljon påskliljor

Det var uppe på slänten vid röda trästugan ”Smedjan” som allt började. Året var 1978 och Arne Andersson hade i stundens ingivelse köpt sig ett par lådor med gula påskliljor av sorten ”Golden Harvest” som han planterade just där vid den röda stugan. 

I dag runt 20 år senare räknar Arne med att hans solskensfärgade paradis pryds av omkring en miljon påskliljor.

– Vettiga människor slutar när det blir för mycket, men för mig blev det en passion, säger han och spatserar stolt längs med stigen.

Och på frågan om det är just stolt han är svarar han lite blygt ”jo det är ju klart att jag är”.

Tusentals besökare

Varje år vallfärdar tusentals människor till Fagerås gård i Sjötofta, strax utanför Tranemo, för att ta del av Arne och Birgit Anderssons färgsprakande trädgård. I slutet av april, början av maj, rullar sammanlagt ett 60-tal bussar med trädgårdsintresserade besökare från både Sverige, Danmark och Tyskland in i den lilla byn. Men Arne börjar bli lite orolig att blomsterprakten i år kanske kommer att utebli för besökarna.

– Tidigare år har påskliljorna väntat med att blomma fram till månadsskiftet april/maj, men i år slog de ut redan sista fredagen i mars. Och eftersom april månad är så opålitlig är det inte bra. Kommer det snö räcker det med en centimeter för att påskliljorna inte ska orka resa sig igen, förklarar han.

Arne köper sina lökar från en handelsträdgård, de i sin tur beställer från Holland. Hur har han råd?

– Till en början tog vi inget inträde men allt eftersom insåg vi att det skulle hjälpa en del. Ju mer folk som besöker oss desto fler och finare lökar vill jag ju köpa och det blir dyrt. Man kan säga att jag ligger på minussidan totalt sett. Men å andra sidan har jag aldrig sett detta som en industri som jag ska tjäna pengar på. Detta är min passion, säger Arne.

4,5 ton lökar

I september, varje år planterar Arne cirka 30 000–50 000 nya lökar på sin nio tunnland fina åkermark. Förra året fick han leveransen på 4,5 ton lökar i senaste laget så då höll han på ända in i november.

– Det blev lite stressigt men det gick till slut, säger han.

Planteringen sker i vissa fall med en traktorgrävare som gräver upp ett hål som sedan fylls med lökar. Sedan läggs rovan tillbaka. På grund av alla stenar och rötter i marken planterar han även påskliljorna genom att lägga lökarna direkt i gräset eller på marken som därefter täcks med jord.

– Jag använder ingen gödsel. Det sköter den svarta mulljorden, den ger både näring och fukt.  

Kaffe med utsikt

Den 700 meter långa stigen med början vid den gula allén slutar vid den inredda logen, i dag kaffestugan. Där serverar Arnes dotter Monica och hennes svägerska Gun-Britt besökarna på nygräddade våfflor med kaffe som kan spisas uppe på verandan med utsikt över det färgsprakande skådespelet.

Sitter man riktigt länge, tills solen går ner, kan man se Arne stolt strosa runt och inspektera ägorna. För det gör han alltid på kvällen när besökarna gått för dagen.

Och han ska verkligen vara stolt – för det är ett konstverk utan dess like.

Arnes bästa tips!

Micaela Nordberg (hemma@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln