Möblera med ljus

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-27

Smarta lösningar för vardagsrummet

Vardagsrummet används till många olika saker: läsa, titta på tv, spela sällskapsspel.

Vi visar hur du kan trolla fram ett vackert och funktionellt rum med rätt ljussättning!

Med en stor taklampa som enda ljuskälla, var rummet tidigare förvisso upplyst men tråkigt, platt och lite kallt. Den lite trasiga, men fortfarande fungerande, golvlampan gjorde bara belysningen i vardagsrummet ännu hårdare.

Så gjorde vi om rummet:

Funktionsbelysning för att se bra när du till exempel vill läsa, titta på tv eller spela sällskapsspel.

Allmänbelysningen ska ge en jämn och bra ljuston i rummet. Taklampa, Bennet i brun organza, 890 kr, Mio.

Den höga golvlampan Skyar från Ikea, 299 kr, ger rummet liv. Lampan är omklädd med det bruna linnetyget Freja, 125 kr/m på Åhléns. I fönstret syns lampan Lykta, 138 kr från Ikea och lampan Bennet i hörnan bredvid soffan kostar 390 kr för foten och 370 kr för skärmen. Båda från Mio.

En lampa bakom tv:n gör det snällare för ögonen att titta på tv. Den här lampan är köpt på Myrorna för 35 kr. Levande ljus är också en härlig ljuskälla, det är stämningsbelysning om något. Dessa fina lyktor kommer från Indiska, fyrkantig, 249 kr och rund 179 kr. Den mörka tv-bänken Shiva, Mio, 2 950 kr, matchar resten av inredningen i rummet.

Tavelbelysningen är effekt- och stämningsbelysning på samma gång. De vackra tavlorna av illustratören Lina Bodén (950 kr styck, Andyland.se) får med hjälp av belysningen från Elektriska Svea, 149 kr, en effektfull punktbelysning. Liknande belysning finns att köpa i välsorterade elaffärer.

För att läsa ska du välja ett arbetsljus som du kan rikta och som ger bra och tillräcklig belysning utan att blända. En uplight hindrar också de tröttsamma kontrasterna mellan ljus och mörker och ger bra allmänbelysning. Just den här lampan är ett loppisfynd som klätts om med ett fint tyg.

Fler inredningstips:

Cattis Brändström

Följ ämnen i artikeln