Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Han har blivit symbol för protesterna i Burma

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-28

Därför väljer aftonbladet.se att visa filmen på fotografen som sköts till döds

Symbol för våldet Den japanske fotografen Kenji Nagai, 52, ligger skadad på marken efter att ha blivit beskjuten av burmesisk militär. Nagai dog senare av sina skador.

Här skjuts fotografen Kenji Nagai till döds under protesterna mot militärjuntan i Burma.

Bilden har redan blivit en symbol för det burmesiska folkets kamp för demokratin.

– Därför tycker jag det är viktigt att publicera de här bilderna, säger aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist.

I går dödades minst nio personer när burmesiska styrkor gick till attack mot de fredliga demonstranterna. En av dödsskjutningarna fångades av en videokamera från en balkong i Rangoon. Bilderna visar hur den japanske frilansfotografen Kenji Nagai, 50, träffas av ett skott och faller till marken. Nu sprids bilden, och filmen, över världen. I dag publiceras videoklippet på aftonbladet.se.

Symboler för förtryck och motstånd

– Under varje konflikt av den här typen skapas symboliska bilder, som den klassiska bilden som visar hur en polisman i Saygon skjuter i hjäl en FNL-anhängare. De här bilderna har blivit symboler för förtryck och för motstånd. Bilderna på den japanske fotografen har blivit symboliska för konflikten i Burma, säger Kalle Jungkvist, chefredaktör på aftonbladet.se.

– Därför tycker jag det är viktigt att publicera de här bilderna.

Kenji Nagai, som arbetade för den japanska nyhetsbyrån APF, kom till Burma i tisdags för att skildra händelseutvecklingen. Japan kommer att lämna in en officiell protest mot dödsskjutningen.