Hon fick rätt mot adeln

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-05

Sofia Olsson får ta adligt namn

Sofia Olsson, 24, från Umeå ansökte i våras om att få byta till det adliga efternamnet Ahlehjelm som inte använts sedan 1700-talet.

Trots stora protester från Ridarhusets ger Patent- och registreringsverket henne rätt att använda namnet.

– Jag och min man ville ta ett nytt gemensamt efternamn när vi gifte oss. Ahlehjelm fanns i vår släkt på 1700-talet och vi tycker båda att det är jättefint, säger Sofia Olsson som gifte sig med Jonas Bäcklund i juni.

Invändning från Riddarhuset

Men namnbytet gick inte så smärtfritt som Sofia Olsson hade trott. Patent- och registreringsverket, PRV, tyckte allt var i sin ordning eftersom namnet inte är allmänt känt som adligt och dessutom inte existerar längre. Däremot invände adelns högborg Riddarhuset mot namnbytet.

– Ett adligt namn har historiskt tilldelats en person som med ensamrätt får använda namnet. Ahlehjelm tilldelades Jonas Ahlebom på 1600-talet och ingen annan kan därför använda det namnet, säger Henrik von Vegesack, Riddarhussekreterare.

Kan överklaga beslutet

PRV beslutade trots invändningen från Riddarhuset att godkänna Sofia Olssons namnbyte. Riddarhuset har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet.

– Vi räknar med att överklaga beslutet eftersom vi står fast vid de principer som finns, säger Henrik von Vegesack.

– Jag kan tycka att det är lite långsökt att Riddarhuset kräver att vi inte får använda ett namn bara för att det varit adligt för flera hundra år sedan. Vi lever ju inte i ett adelssamhälle längre, säger Sofia Olsson.

Medialt fokus

Hon hade aldrig trott att namnbytet skulle orsaka så mycket uppståndelse. När Riddarhuset lämnade in sin protest blev Sofia Olsson nedringd av svenska medier.

– Jag står fast vid min åsikt och tänker inte ta tillbaka ansökan på grund av Riddarhuset. Men jag hoppas att ärendet inte drar ut allt för mycket på tiden, säger Sofia Olsson.