Tusentals i protest mot fredsmöte

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-27

Fredskonferensen i Annapolis river upp känslor redan innan den börjat. I Gaza protesterade tusentals Hamasanhängare mot tisdagens toppmöte, och på Västbanken drabbade demonstranter samman med polis.

Inför endagskonferensen som öppnas senare på dagen av president GeorgeW Bush i Annapolis utanför Washington slet palestinska och israeliska delegater in i det sista med formuleringarna i ett gemensamt dokument som toppmötet ska anta som slutdeklaration.

– Vi samlas denna vecka för att vi delar ett gemensamt mål – två demokratiska stater, Israel och Palestina, sida vid sida i fred och säkerhet, sade Bush på en middag i måndags kväll för delegater från ett 50-tal länder och organisationer – däribland Sveriges utrikesminister Carl Bildt – som deltar i konferensen.

”Svåra kompromisser”

– Att nå detta mål kräver svåra kompromisser, sade Bush, som hoppas att Annapolis-mötet ska bli startskottet för fredsförhandlingar som ska slutföras innan han lämnar sitt ämbete i januari 2009.

Skeptiker pekar dock på att såväl Bush som palestiniernas president Mahmud Abbas och Israels premiärminister Ehud Olmert är politiskt försvagade på hemmaplan och kan få mycket svårt att genomdriva ett eventuellt fredsavtal.

Abbas utmanas av radikala Hamas, som styr över Gazaremsan och på tisdagen manade ut massorna på gatorna i protest mot fredskonferensen i USA. Viftande med rörelsens gröna flagga strömmade demonstranterna ut på ett torg, efter att ha uppmanats via högtalare från moskéerna.

Hamasledningen i enklaven har meddelat att den inte tänker acceptera de eventuella beslut som fattas i USA.

Tumult i Ramallah

– Alla avsteg från vilka som helst av palestiniernas rättigheter är oacceptabla och det palestinska folket kommer inte att genomföra några beslut om de berör våra rättigheter, förklarade Hamasledaren Ismail Haniya före demonstrationen.

Sedan i somras styr Hamas Gaza, i praktiken helt oavhängigt i förhållande till Västbanken som styrs av president Abbas och en regering som domineras av hans Fatahrörelse. Hamas har inte bjudits in till samtalen i USA och har hårt kritiserat att bland annat Saudiarabien valt att delta.

Även i Ramallah på Västbanken gjordes försök till demonstrationer mot Annapolis, men de skingrades omgående av batongviftade polis. Minst sex personer greps. President Abbas har uttryckligen förbjudit alla offentliga protester mot fredskonferensen.