Buddha kom till Västerbotten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-02

Stor fest när Fredrika firade idag

Buddha kom till Västerbotten med fart och fläkt och exotiska munkar.

Det började idag med en staty.

Om 18 månader står Europas största buddhisttempel klart i byn Fredrika.

Hela byn gick man ur huse när den högtidliga processionen anlände till byn Fredrika, belägen mellan Umeå och Vilhelmina i Västerbotten.

Dit kom buddhistmunkar och festklädda thailändare som rest långt för att fira högtiden.

Med sig hade man en förgylld buddhastaty, på en folkabuss dekorerad med grenruskor och sedlar som tejpats fast och fladdrade i vinden.

"Det största på 150 år"

Tillsammans festade de med Åselebor i folkdräkt och vardagsstass. Alla var glada - och lyckligast av alla var socialdemokratiska kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg.

- Jag tror inte folk förstår hur stort det här är. Fredrika kommer att leva upp igen, så här mycket har inte hänt på 150 år, säger kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg (s) till SVT Aktuellt.

Templet börjar byggas i april nästa år och blir jättelikt. När det är färdigt tronar det högt upp på berget intill byn. Inuti finns plats för 300 besökare.

Hoppas på turistnäringen

Nedanför byggs en konferensanläggning med plats för 800 gäster. Dessutom byggs mindre hus för det tiotal munkar som kommer att bo permanent vid templet.

Trakten är avfolkningsbygd och byborna hoppas på besöksnäringen, med turistpengar, arbetstillfällen och kanske också inflyttning.

Caroline Olsson

ANNONS