Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Här drar åskan in – kraftigt temperaturfall

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-09-09 13.01

Det väntas åska i landet under eftermiddagen. Arkivbild.

Varm luft är på väg att lämna plats för betydligt lägre temperaturer. Med det ökar risken för värmeåska och oförutsägbara blixtnedslag likt de där flera personer på Lidingö utanför Stockholm skadades nyligen.

Under gårdagen blev det som varmast 29,9 grader i Helsingborg. I dag på eftermiddagen pekar prognosen på 18 grader och regn.

– När vi ser de här skiftningarna blir risken för åska större. Vi har enstaka skyar som kommer att dyka upp under dagen med så kallad värmeåska, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Enligt henne var det värmeåska som oväntat slog ned på Lidingö i slutet av augusti – och som ledde till att flera pojkar fick besöka sjukhus. Två av dem vårdas fortfarande på sjukhus.

– Just värmeåska är svårt att prognostisera. Det är som att koka vatten i en kastrull och förutse var den första bubblan kommer att dyka upp.

– Vad jag kan se rör det de sydvästra delarna av landet de närmsta timmarna. Det ser ut som att det kommer dö ut senare under dagen, och sedan är det ett frontregn som tar över.

Frontregnet kommer att dra in från sydväst under dagen och nå fjälltrakterna i morgon eftermiddag. Fronten kommer även med risk för åska, ett så kallat mer långvarigt frontåskväder.

– Det kommer i princip att beröra hela landet. I det här läget är det inget som når upp till varningsnivåer. Vi kommer att få in ett kraftigt regn där det kan vara en del inslag av åska. Så det kan komma åska lite här och var.