Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

FN varnar: 25 miljoner riskerar nu svält i Sudan

TT-AP

Publicerad 2024-09-12 20.02

Sudan har drabbats av översvämningar vilket förvärrar läget i landet ytterligare. Arkivbild från staden Meroe den 27 augusti i år.

FN:s livsmedelsprogram (WFP) varnar för att mer än 25 miljoner människor i Sudan snart kommer att lida av akut hunger. FN-organet vädjar om mer bidrag från de anslutna länderna.

– Sudankrisen är nästan helt bortglömd just nu. Det är så många kriser som pågår i världen att människor inte orkar ta in mer, säger WFP-chefen Cindy McCain till AP.

Just nu är det svårt att ta sig fram i stora delar av Sudan på grund av översvämningar. FN rapporterar att det tar längre tid än vanligt att nå exempelvis flyktinglägret Zamzam, med fler än 400 000 personer.

– Det har tagit våra konvojer nästan två veckor att nå fram. Broar och vägar har spolats bort. Det handlar om en kombination av flera tragiska faktorer, säger Cindy McCain.

10 miljoner människor har tvingats på flykt i Sudan på grund av inbördeskriget: en maktkamp mellan armén och de paramilitära Rapid Support Forces (RSF).