Bardella: Redo att ta över makten

TT-AFP

Publicerad 2024-06-24 13.31

Ytterhögerpartiet Nationell samlings ledare Jordan Bardella under presskonferensen på måndagen.

Ytterhögerpartiet Nationell samling är redo att ta över makten i Frankrike, säger partiledaren Jordan Bardella sex dagar före valet.

Om partiet vinner säger han att landet inte kommer att skicka styrkor till Ukraina.

– Nationell samling är i dag den enda rörelse som på ett rimligt sätt kan genomföra de ambitioner som det franska folket tydligt har uttryckt, säger Jordan Bardella vid en presskonferens på måndagen.

– Med tre ord: Vi är redo.

Opinionsundersökningar under helgen ger Nationell samling (RN) 35–36 procent i första valomgången, klart före vänsteralliansen Nya folkfronten som får 27–29,5 procent och Macrons mittenallians som får 19,5–22 procentenheter.

Om RN tar över makten kommer landet inte att skicka soldater eller långdistansrobotar till Ukraina, säger han. En regering som han styr ska ”tillhandahålla logistiskt stöd och försvarsutrustning till Ukraina” men inte vara beredd att skicka långdistansrobotar eller franska trupper.

Bardella anses ha städat upp partiets extremistiska image. Inför valet på söndag har han uppmanat väljarna att ge partiet en direkt majoritet.

– Sju långa år med macronism har försvagat landet, säger han vid presskonferensen och lovar att öka köpkraften, återställa ordningen och ändra lagen för att göra det lättare att utvisa utlänningar som döms för brott.

ANNONS