Stora demonstrationer i Israel – krav på nyval

TT

Publicerad 2024-06-27 09.06

Demonstranter framför parlamentet i Jerusalem på onsdagen. De kräver en överenskommelse för att få hem gisslan från Gaza.

Israeler har blockerat en stor motorväg som löper mellan Tel Aviv och Haifa, rapporterar medier i landet. Demonstranterna kräver ett gisslanavtal – och ett nyval.

Demonstranterna, som begär att premiärminister Benjamin Netanyahus regering säkrar ett avtal som får hem gisslan och sedan avgår, har även blockerat delar av en annan stor motorväg.

– Bara nyval kan släcka den här elden, ropar demonstranterna enligt statsägda Kan.

Till kvällen planeras stora demonstrationer utanför Netanyahus bostäder i Jerusalem och Qesarya, skriver israeliska Haaretz. Demonstranterna har även uppmanat människor att gå ut i strejk i protest mot regeringen.

Protester mot regeringens oförmåga – eller ovilja – att nå en överenskommelse för att få hem gisslan har pågått i månader på flera håll i Israel. Allra störst har demonstrationerna varit i Tel Aviv. Fler än 100 israeliska gisslan hålls fortfarande av terrorstämplade Hamas och andra extremiströrelser i Gaza, men det är oklart hur många som är vid liv.

ANNONS