20 av 21 regioner väntar sig försämrat läge

TT

Publicerad 2020-12-10

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om läget när det gäller covid-19.

58 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 7 354 smittade avlidit i landet.

20 av de 21 regionerna rapporterar samtidigt att man förväntar sig att läget försämras.

Sammanlagt har 312 728 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

– Det är en mycket allvarlig situation med ett högt antal fall i landet, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten.

258 intensivvårdas

Iréne Nilsson-Carlsson, folkhälsoråd, Socialstyrelsen berättar att totalt 1 989 personer med covid-19 är inlagda på sjukhus varav 258 personer intensivvårdas. Belastningen i regionerna varierar.

– 21 regioner har rapporterat till Socialstyrelsen och åtta har rapporterat förstärkningsläge, fem om stabsläge. 20 regioner har rapporterat en förväntad försämring av läget, säger Iréne Nilsson-Carlsson.

Läget är ansträngt även i många kommuner.

– Det är ett allvarligt läge och det är en betydande smittspridning i flera kommuner. Det är stor personalfrånvaro och det är en utmaning för kommunerna att hantera det i sina verksamheter, säger Iréne Nilsson-Carlsson.

Öppna grundskolor

Under presskonferensen ställdes som vanligt många frågor relaterade till den pågående pandemin. En handlade om hur Folkhälsomyndigheten ser på att vissa grundskolor stängts temporärt trots myndighetens rekommendation att skolorna ska hållas öppna.

– På nationell nivå har vi inte en rekommendation att stänga, men på regional nivå görs bedömningar utifrån situationen. Har många fall blivit konstaterade på skolor gör man individuella bedömningar, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon säger att myndigheten i dag inte ser att det finns behov av en nationell rekommendation att stänga grundskolorna.

– Skolor hålls öppna för vi ser att skolan är en väldigt viktigt del i barns direkta välbefinnande men också långsiktigt i kunskapsinhämtningen.

PODD Rapport från vaccinstarten i Storbritannien

Aftonbladet Daily, med vår reporter Petter Larsson på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln