Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Överdödlighet i Ryssland ger vink om viruset

Uppdaterad 2021-02-25 | Publicerad 2020-12-10

I oktober i år dog nästan 50 000 fler människor i Ryssland jämfört med oktober förra året. I siffrorna glimtar en större bild av hur hårt landet har drabbats av coronaviruset.

En sköterska hjälper intensivvårdspatienter på ett sjukhus i Ulan-Ude, i Burjatien i södra Sibirien.

Totalt avled 205 500 människor i Ryssland under månaden – vilket är 47 800 fler döda än samma månad i fjol, enligt landets federala statistikmyndighet.

Det ges ingen förklaring till ökningen, men i närmare hälften av fallen handlar det om personer som antingen diagnostiserats med covid-19 eller misstänkts ha det. I 11 630 av fallen anges covid-19 som den huvudsakliga dödsorsaken.

I nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av officiella siffror för oktober var det färre. Där räknades 7 274 coronarelaterade dödsfall.

Mellan april och oktober har Ryssland därmed haft en överdödlighet där nästan 165 000 fler personer dött jämfört med motsvarande period året innan. Den officiella dödssiffran till följd av viruset har stigit till strax över 45 000.

Den ryska metoden för att räkna hur många människor som avlidit av covid-19 har kritiserats, då myndigheterna endast räknar med fall där det har gjorts en obduktion och där viruset har bedömts vara den primära dödsorsaken.

Moskva har länge varit den värst drabbade staden, men Rysslands näst största stad Sankt Petersburg står inför en vårdkris och strikta åtgärder. Antalet smittade och döda per dag är nu större där än i huvudstaden.

PODD Rapport från vaccinstarten i Storbritannien

Aftonbladet Daily, med vår reporter Petter Larsson på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen