Israel har byggt väg tvärs över Gaza

TT

Publicerad 2024-03-10

Den israeliska militären (IDF) har byggt nytt och bundit samman existerande vägar till en enda sträcka som delar norra och södra Gaza, rapporterar BBC. Den korsar bland annat en huvudväg i området, Salah al-Din-vägen (bilden).Arkivbild.

Den israeliska militären (IDF) har byggt en ny väg tvärs över norra Gaza, från öst till väst, rapporterar BBC.

IDF uppger för BBC att man vill skaffa sig ett ”fotfäste för operationer” och underlätta för soldater och utrustning att förflytta sig.

Till skillnad från andra vägar i området är det den enda som går i en enda sträckning, tvärs över Gaza. IDF har bland annat knutit ihop existerande vägar som inte var sammanbundna tidigare.

Den pensionerade israeliske brigadgeneralen Jacob Nagel, tidigare också i ledningen för Israels säkerhetsråd, säger till BBC:s arabiskspråkiga kanal att vägen är till för att säkerhetsstyrkor snabbt ska kunna agera mot hot.

– Den kommer att hjälpa Israel att gå in och dra sig tillbaka, för Israel kommer att ha hela ansvaret för Gaza, militärt och säkerhetsmässigt, säger Nagel.

Han nämner att vägen delar Gaza i en nordlig och en sydlig del och att Israel inte tänker sitta och vänta på att hot uppstår.

Den tidigare brittiske arméofficeren, numera riskanalytikern Justin Crump säger till BBC att vägen har stor betydelse och verkar ingå i en långsiktig strategi för att kontrollera Gaza. Området där vägen går skär av Gaza stad från södra Gaza och gör det enkelt att kontrollera rörelser mellan norr och söder.

Khaled Elgindy vid det USA-baserade Middle East Institute ser vägen som en möjlig indikation på att Israel tänker förbli i Gaza på obestämd tid.

ANNONS