Därför är dödstalen så låga just nu

Publicerad 2020-04-12

Folkhälsomyndigheten rapporterade i dag den lägsta dödssiffran på två veckor.

Men någon dramatisk förbättring av läget är det inte tal om.

– Riktigt facit får vi inte förrän på tisdag, säger Anders Tegnell i TV4.

Under måndag till torsdag den här veckan stabiliserade sig de dagliga dödstalen som Folkhälsomyndigheten rapporterar på en ny högre nivå med ett snitt på 98 avlidna per dag.

Nivåer som varit betydligt lägre under helgen. I går rapporterades 17 fall och i dag offentliggjorde man 12 nya dödsfall till följd av covid-19.

Fallet i kurvan över antalet avlidna under den här helgen är betydligt större än det som registrerats tidigare helger. Förklaringen är den långa påskhelgen, där inrapporteringen från regionerna släpar efter, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell förklarar varför det har varit så få nya dödsfall som rapporterats de senaste dagarna. Orsaken är helt enkelt att man inte har haft tid att rapportera in alla siffror under påsken.

”Inga siffror alls därifrån”

– Det är väldigt låga siffror som man ska vara försiktig med att tolka. VI har bara sett drygt 300 nya fall och väldigt få registrerade avlidna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TV4 och fortsätter:

– Med mindre personal är det svårt att hinna med och då får man koncentrera sig på det viktiga, att ta hand om patienter.

I stället är en ovanligt hög dagssiffra att vänta på tisdag efter den fyra dagar långa helgen. Däremot väntar sig Anders Tegnell inte någon högre nivå per dag framöver än tidigare.

Situationen på landets äldreboenden vet myndigheten än mindre om efter den långa helgen.

– Vi har inga siffror alls därifrån. Det finns inga kommunikationsvägar igång alls där på helger, säger Anders Tegnell.

ANNONS