Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Svenska experter diskuterade IS-fångar i Irak

Publicerad 2019-10-18

Iraks utrikesminister Mohammad Ali al-Hakim. Arkivbild.

Sverige är ett av sex EU-länder som har skickat rättsliga experter till Bagdad för att diskutera ett eventuellt rättsligt ramverk som gör att misstänkta IS-terrorister kan lagföras i Irak.

Men Iraks utrikesminister Mohammad Ali al-Hakim låter skeptisk på frågan om detta är möjligt.

– Dessa länder måste vidta nödvändiga och lämpliga åtgärder för att lagföra de här människorna, säger han vid en presskonferens med sin franske kollega Jean-Yves Le Drian i Bagdad på torsdagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ungefär 10 000 misstänkta IS-terrorister hålls fångna i Syrien av kurdisk milis, varav ungefär 2 000 är från europeiska länder.

Internationell domstol

Lagföringen av dem har blivit en storpolitisk fråga där bland andra kurderna och USA vill att européerna tar hem sina medborgare och lagför dem, något som många EU-länder vägrat av inte minst inrikespolitiska skäl.

I stället har bland annat Sveriges inrikesminister Mikael Damberg talat om att döma de misstänkta i en slags internationell mekanism på plats i Mellanöstern – något som både politiskt och lagtekniskt visat sig vara svårhanterligt.

Svenska justitiedepartementet bekräftar nu för TT att rättsliga experter på tjänstemannanivå var i Bagdad i förra veckan för att delta i samtal. De rörde vilka principer och former som ska gälla för ett eventuellt lagförande i Irak.

Fortsätta prata

I samtalen deltog också, förutom de irakiska värdarna, rättsliga experter från Belgien, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

Enligt justitiedepartementet avhandlades bland annat frågor som rättssäkerhet, dödsstraffet och mänskliga rättigheter. Efter överläggningarna enades de inblandade parterna om att fortsätta samtalen, enligt departementet.

En högt uppsatt irakisk regeringskälla säger nu att Bagdad klargjorde för de europeiska representanterna att Irak föredrar att bara lagföra sina egna medborgare och inte kan döma personer som inte begått brott i Irak.

Arbetet med det möjliga rättsliga ramverket påbörjades i juni.