Tegnell: Alltid vårdens ansvar att smittspåra

Hilda Djupenström/TT

Emilia Söderholm/TT

Publicerad 2020-07-21

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, säger att den hävda föreskriften möjliggör att patienten används som en resurs i smittspårningsarbetet, men att ansvaret aldrig ligger på patienten själv.

Självprovtagning – och nu egen smittspårning? Nej, vården kan inte delegera ansvaret att smittspåra vare sig covid-19 eller klamydia, enligt smittskyddsjuristen Peter Gröön.

– Men man kan se patienten som en resurs, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndighetens jurist Bitte Bråstad berättade i måndags för TT att myndigheten upphävt den tidigare föreskriften om smittspårning, patienter ska kunna delegeras ansvaret att själva smittspåra. Det gäller inte bara covid-19, utan även andra sjukdomar som till exempel klamydia.

– Det handlar om att vi måste få till en effektiv smittspårning nu när det måste gå undan, säger Peter Gröön, smittskyddsjurist i region Stockholm och fortsätter:

– Men ansvaret släpps aldrig helt och hållet till en enskild person.

Ingen tvingas ringa runt

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, ska patienten ses som en resurs som kan bidra i spårningsarbetet.

– Vad vi talar om är inte att personen ska smittspåra, utan det ansvaret eller uppdraget ligger tydligt, enligt Smittskyddslagen, på den läkare som ställt diagnos och i vissa fall på smittskyddsläkarna som kan delegera, säger han.

I och med att föreskriften upphävts är det nu möjligt att ge patienten uppdraget att kontakta dem som kan ha smittats eller smittat, med instruktioner om vad de ska göra, förklarar Tegnell.

Men patienterna kan inte tvingas till det, enligt Peter Gröön. Folkhälsomyndighetens råd står inte över lagen för smittskydd eller hälso- och sjukvårdssekretess.

Patienten är dock skyldig att medverka i smittspårningsarbetet, genom att uppge kontakter som smittspåraren i sin tur kan kontakta. Det är ett mycket vanligt förlopp när det gäller könssjukdomar.

Vården ytterst ansvarig

– I praktiken kommer inte vägledningen att göra någon skillnad när det gäller smittspårning av könssjukdomar. Om patienten inte vill kontakta personerna gör vården det, säger han.

Vårdgivaren ansvarar för att kontrollera att smittspårningen skötts, även när patienten meddelat kontakten. I vissa fall handlar det om att patienten garanterar att smittspårning gjorts genom att klicka i en ruta på internet.

TT: Finns det någon risk att de nya råden missbrukas?

– Det finns så klart de som får ansvaret, struntar i det och fyller i att man smittspårat trots att man inte gjort det. Men det är inget nytt. Patienter kan undanhålla information om de absolut vill det, men det är ovanligt, säger Gröön.

Oavsett vad man smittats av har patienten alltid rätt till sekretess.

– Det är absolut förbjudet för vårdpersonal att berätta vem som kan ha smittat kontakten. Ingen behöver berätta om man inte vill. Det ska man känna sig trygg i.

Följ ämnen i artikeln