För få under 65 har vaccinerat sig: "En risk"
Publicerad 2024-11-08 18.44
Endast fem procent i en av riskgrupperna som uppmanas vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa har tagit sin påfyllnadsdos.
– Det ser vi som en risk, säger Tina Crafoord, enhetschef för vaccinprogram vid Folkhälsomyndigheten.
Vaccinationerna för covid-19 och säsongsinfluensa som erbjuds riskgrupper inleddes 15 oktober. Folkhälsomyndigheten ser nu att riskgrupper under 65 år sticker ut – endast fem procent har vaccinerat sig.
– Jag tänker att det dels kan bero på att man lite glömt av hur covid-19 och influensa kan slå mot riskgrupper. Det kan också vara så att man inte identifierar sig som en riskgrupp nu när vi inte har det lika medialt som under pandemin, säger Tina Crafoord.
Skillnader mellan regioner
Hur många som vaccinerat sig bland personer 65 år och äldre skiljer sig mellan regionerna – mellan 36 och 51 procent. Folkhälsomyndigheten och regionerna träffas nu veckovis för att diskutera hur man når riskgrupperna.
– Det finns olika förutsättningar, rent geografiskt till exempel. Sedan handlar det om hur man organiserat sig, säger Crafoord och fortsätter:
– Man delar goda exempel för vad som fungerar väl och mindre väl.
Under vintern väntar Folkhälsomyndigheten en ökad spridning av covid-19 och influensa. Sedan augusti har smittspridningen av covid-19 legat på högre nivåer än tidigare.
– Covid-19 är fortfarande en sjukdom som kan överraska. Den kan slå väldigt olika hårt. Är man en riskgrupp så är min starka uppmaning att ta vaccin för att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död.
Färre vaccinerade omsorgstagare
Bland personer över 80 år har 55 procent tagit sin påfyllnadsdos medan siffran är 37 procent bland personer mellan 65 och 79 år. Samtidigt pekar Folkhälsomyndigheten ut en annan riskgrupp, nämligen personer med omsorgsinsatser, så som hemtjänst, i hemmet. Där har färre vaccinerat sig jämfört med jämnåriga, något som bekymrar Folkhälsomyndigheten.
– Det är ytterligare en sak vi försöker reda i och hjälpa regionerna att göra något åt. Det handlar mycket om att det är samarbete mellan region och kommun där det är olika vårdgivare. Där har man organiserat sig på olika sätt. På vissa ställen har det inte gått lika snabbt som på andra ställen, som kanske började med de grupperingarna.