Kristillstånd i Texas efter dödlig storm

Publicerad 2024-05-18

Kristillstånd råder i Texas i USA efter att ett svårt oväder drabbat delstaten.

Minst sju personer har dött och nära en miljon hushåll står utan ström.

I natt godkände president Joe Biden krisstöd till staten med anledning av den omfattande naturkatastrofen.

Det kraftiga ovädret drog in över Houston, Texas, på torsdagskvällen, lokal tid. Bilder visar nerfallna kraftledningsstolpar och träd, och hur skyskrapor fått mängder med glasrutor utblåsta.

Nästan en miljon abonnenter blev utan ström, rapporterar AP.

Sju döda i ovädret

Enligt Houstons borgmästare John Whitmire ligger fallande träd bakom två av dödsfallen. En tredje person ska ha dött när en kran blåste omkull i de hårda vindarna.

På fredagskvällen bekräftade lokala tjänstemän att ytterligare fyra personer har dött, rapporterar BBC.

Bland annat ska en 85-årig kvinna ha dött i en brand som utlöstes av ett blixtnedslag, en 57-årig man dog när han försökte flytta en skadad elstolpe och en annan kvinna dog när ett träd föll på hennes bil, skriver BBC.

Biden: ”En stor katastrof”

På fredagen konstaterade även president Joe Biden att det är en stor katastrof som drabbat Texas. Han beordrade federalt stöd till de områden som drabbats hårdast av ovädret.

Myndigheterna varnar även för tornador och översvämningar.

”Sök skydd nu om du befinner dig i den här stormens väg. Ta dig till nedersta våningen”, skrev USA:s väderinstitut NWS på fredagen.

Flygtrafiken till och från Houstons två största flygplatser stoppades tillfälligt och skolorna i staden höll stängt på fredagen.

En kraftig storm har skapat förödelse i Houston.