Utsläppen i Sverige ökar: ”Bryter den positiva trenden”
Publicerad 2024-10-24 13.45
Sveriges utsläpp av växthusgaser har ökat kraftigt senaste året.
Hushållen, byggbranschen och transportsektorn står för de största utsläppsökningarna.
– Vi använder nu mer fossil diesel när vi kör bil helt enkelt, säger Johanna Takman, analytiker på SCB:s miljöräkenskaper.
Det senaste året har vi i Sverige försämrats vad gäller utsläpp av farliga växthusgaser.
Utsläppen från den svenska ekonomin ökar med 5,6 procent under andra kvartalet 2024 jämfört med samma kvartal 2023. Det visar statistisk från Statistiska centralbyrån (SCB).
– De senaste åren har vi sett nedgångar i utsläppen, men nu sticker det ut med att utsläppen istället går upp igen, säger Johanna Takman, analytiker på SCB:s miljöräkenskaper.
Över tid har Sverige haft en trend med att utsläppen minskat, med undantag för 2021 då utsläppen ökade efter pandemin. Men under 2024 har utsläppen alltså ökat.
Använder mer fossil diesel
Hushållen, byggbranschen och transportsektorn står för de största utsläppsökningarna.
Allra störst ökning var det inom byggindustrin, plus 28 procent jämfört andra kvartalet 2023. Och i transportsektorn var ökningen 10 procent.
Utsläppen från privat konsumtion ökar med nio procent. Det beror främst på användning av fossil diesel.
– Stor del av hushållens utsläpp är från transporter. Ökad användning av fossil diesel vid bilkörning. Vi använder nu mer fossilt diesel när vi kör bil helt enkelt, säger Johanna Takman.
Stor ökning historiskt sett
Den första januari 2024 förändrades reduktionsplikten för inblandning av biodrivmedel – från 30,5 procent till 6 procent för diesel och från 7,8 procent till 6 procent för bensin.
– Sänkningen av reduktionsplikten är en viktig förändring att nämna som skett sedan förra året. Ökad användning av fossil diesel är en viktig anledning till att utsläppen höjts.
Hur skulle du beskriva ökningen historiskt sett?
– Det är en stor ökning historiskt sett och den bryter den trend vi sett över tid. Alltså den trend där vi år för år huvudsakligen sett minskade utsläpp. Nu bryts den trenden, säger Johanna Takman.
”Går åt fel håll”
Magnus Breitholtz, professor och rektorsråd för miljö och hållbar utveckling vid Stockholms universitet, är kritisk till att utsläppen ökar.
– Det visar att det går åt fel håll, vilket är väldigt alarmerande och väldigt sorgligt. Det är akut och det krävs att vi ställer om samhället. Men det är inte helt oväntat att det skulle se ut så här med tanke på den politiken som förs just nu.
Han påpekar just det som Klimatpolitiska rådet har pekat på – att den svenska klimatpolitiken inte räcker till för att få ner klimatutsläppen.
– Det vi nu ser är ett första resultat på just det, säger han.
Breitholtz anser även att ökningen av den privata konsumtionen inte är bra.
– Det visar på att det krävs både beteende- och normförändringar i samhället och sannolikt även andra tuffare styrmedel för att vi helt enkelt ska styra om och leva på ett mer hållbart sätt. Det krävs kraftfullare åtgärder och måste till en kraftfullare politik.
– Det är tragiskt att det går åt fel håll. Det är väldigt oroväckande tycker jag, säger Magnus Breitholtz.