Kopierade bensinkort - döms till fängelse

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2024-07-18 09.34

Två år fängelse, skadestånd och utvisning blir straffet för den man i 40-årsåldern som genom att kopierat betalkort lurade till sig drivmedel i stora mängder. Arkivbild.

Två års fängelse, skadestånd på över en halv miljon kronor och utvisning ur landet.

Det blir straffet för den man i 40-årsåldern som genom att kopiera betalkort lurade till sig stora mängder drivmedel, skriver Bohusläningen. Mannen åkte runt på olika bensinstationer, i bland annat Bohuslän, Skåne, Östergötland, Småland och Norge, och monterade upp så kallad skimningutrustning. Det är en teknik som läser av betalkortens information och kod.

Sedan har mannen använt den stulna informationen för att skapa kopior av korten och på det sättet kommit över stora mängder drivmedel utan att betala. Brotten har skett under det första halvåret i år.

Mannen döms nu av Uddevalla tingsrätt för bedrägeri, urkundsförfalskning och brukande av falsk urkund. Totalt handlar det om minst 39 brottstillfällen. Mannen förnekar brott men medger att han monterat utrustning vid ett tillfälle på uppdrag av sin chef.

– Det är uppenbart att mannen tankat och sedan sålt bränslet vidare. Vi har tyvärr inte lyckats komma åt någon huvudman, förklarade chefsåklagare Per-Erik Rinsell i samband med att åtal väcktes.

ANNONS