Fyra döms för knarkbrott efter telefonfynd

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2024-07-04 11.51

En telefon uppfiskad av polisens dykare ledde till en räd mot ett drogvaruhus. Nu döms fyra till långa fängelsestraff. Bild från Tullverkets förundersökning.

Fyra personer döms vid Värmlands tingsrätt till vardera tio års fängelse för synnerligen grova narkotikabrott.

Bevisningen har delvis hämtats från en uppfiskad telefon.

I september 2023 stoppas två män i en hyrbil med båttrailer i Värmland nära gränsen till Norge. Männen säger sig vara på fisketur, men tulltjänstemännen som stoppat dem fattar misstankar. I bilen och båten hittas nära 250 kilo cannabis.

I väntan på förstärkning kastar en av männen en mobiltelefon i ett intilliggande vattendrag. Men telefonen kan fiskas upp – och i den hittas mycket omfattande bevisning för att resan till Värmland var en del av en stor väl organiserad knarkverksamhet med flera personer inblandade.

Utöver de två som greps vid gränsen har ytterligare två personer kunnat knytas till den omfattande narkotikahandeln, som uppges ha bedrivits från Bålsta utanför Stockholm.

”Personerna har haft olika ställning i det som närmast kan liknas vid ett väl organiserat företag. Hanteringen har varit helt kommersiell”, säger rättens ordförande Carolina Andersson i ett pressmeddelande.

De fyra inblandade männen döms nu till vardera tio års fängelse för flera fall av synnerligen grova narkotikabrott och grova narkotikabrott. Två av dem döms även för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Av chattkonversationer framgår att fler personer varit inblandade i ligan, men de har inte kunnat identifierats.