Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Värsta skogsbränderna på över 20 år

Publicerad 2024-09-23

Brinnande skog i Amazonasregionen tidigare i september. Arkivbild.

De senaste månadernas skogsbränder i Sydamerika har varit de värsta på över 20 år. De har haft allvarlig påverkan på luftkvaliteten i hela regionen.

EU:s klimattjänst Copernicus har de senaste månaderna övervakat utsläppen från skogsbränder i Sydamerika och konstaterar att de konsekvent legat över det normala.

Bara den senaste månaden, fram till den 19 september, har skogsbränder i Brasilien stått för utsläpp på nästan 65 megaton koldioxid. Det beror till stor del på utsläpp från skogsbränder i Amazonasregionen, där de sammanlagda utsläppen för perioden juli till september är de högsta satellitövervakningstjänsten Cams rapporterat på 22 år.

I Bolivia uppskattades utsläppen redan i mitten av september till 76 megaton att jämföra med de tidigare högst uppmätta på 73 megaton på ett helt år 2010.

Trots att skogsbränder normalt inträffar i regionen under juli till september beskrivs årets bränder som onormala. Bränderna och utsläppen som orsakats av dem har dessutom lett till försämrad luftkvalitet över stora delar av kontinenten.

”Under 2024 har skogsbränderna i Sydamerika varit betydligt vanligare än normalt, särskilt i Amazonas och i Pantanals våtmarker. Rökmolnen har haft en inverkan långt utanför platserna av där det brunnit och till och med nått över Atlanten”, kommenterar Mark Parrington, senior forskare vid Cams, i ett pressmeddelande.