100 miljoner till palestinska flyktingar

Kristoffer Viita/TT

Publicerad 2024-06-27 17.00

"Vi vill vara försäkrade om att svenska skattebetalares pengar alltid används på ett noggrant och effektivt sätt", säger Johan Forssell, Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister. Arkivbild.

Regeringen betalar nu ut 100 miljoner kronor till Unrwa – FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar.

– Vi vill att de här biståndsmedlen ska komma alla kvinnor och barn som lider i Gaza tillhanda, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

I mars skickade Sverige 200 miljoner kronor till Unrwa. Nu skickas ytterligare 100 miljoner av de totalt 400 miljonerna som ska betalas under 2024. Anledningen är den akuta humanitära situationen i Gaza.

Sverige och många andra länder stoppade i slutet av 2023 bistånd till hjälporganisationen efter anklagelser om att anställda deltagit i terrorattackerna mot Israel den 7 oktober.

Johan Forssell betonar att anklagelserna mot några av Unrwa:s anställda fortfarande utreds och är ”oerhört allvarliga”.

Biståndet återupptogs i våras efter att Unrwa vidtagit åtgärder för att öka insynen och stärka granskningen av sin personal. Johan Forssell anser att en stor givare som Sverige (den femte största i Europa) har ett ansvar att pengarna kommer rätt.

Vad är det för nya åtgärder?

– Unrwa screenar exempelvis sina medarbetare mot olika sanktionslistor. De som hamnar på EU:s listor är personer som gjort sig skyldiga till allvarliga brott. En seriös biståndsorganisation ska inte ha något med det att göra. Nu ser man också till att dela den informationen med Sverige, något man inte ställt krav på tidigare.