Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nya protester: Oljefält hotar Ugandas djurliv

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2024-08-10 14.48

Tiotals studentaktivister har gripits i Uganda när de försökt protestera mot ett mångmiljardprojekt för oljeborrning.

Borrning efter olja i nationalparken Murchison Falls hotar både människor och vilda djur, anser miljövänner.

Enligt polisen har 47 personer gripits, bland annat för misstanke om uppviglande till våld. Studenterna greps när de försökte marschera mot landets parlament för att lämna över en petition, rapporterar AFP.

Bakom projektet som studenterna försöker stoppa står den franska oljegiganten Total Energies. Råoljan är tänkt att sändas via en drygt 144 mil lång pipeline till Tanzanias kust för export. Uganda och Tanzania är delägare i ledningen som håller på att byggas.

Driver bort elefanter

Projektet har stora konsekvenser för lokala samhällen och miljön, varnar miljöorganisationer. Borrningen är planerad att delvis ske i Murchison Falls, landets största nationalpark intill Albertsjön i västra Uganda, där Total Energies redan har ett oljefält i produktion. Nu vill bolaget anlägga ytterligare ett.

Sedan oljeborrningen i nationalparken startade i fjol, har konflikterna mellan djurliv och människor ökat enligt miljövänner. Fem människor har dödats av elefanter på grund av att djuren lämnat parken, rapporterar miljönyhetssajten Mongabay och hänvisar till den ugandiska miljöorganisationen Afiego.

Studenterna uppmanar internationella finansiärer att inte låna pengar till oljeprojektet, utan satsa på förnyelsebar energi.

Kritik från flera håll

Total Energies och den kinesiska oljejätten CNOOC borrar redan i Albertsjön intill nationalparken. 2025 ska, enligt plan, den första ugandiska oljan flyta genom ledningen.

EU har riktat hård kritik mot projektet och uppmanat världen att sätta press på både Uganda och Tanzania att skydda miljön. EU-parlamentet har dessutom varnat för att bygget av ledningen kan tvinga 100 000 människor från sina hem.

Total Energies hävdar att de som varit tvungna att lämna sina hem på grund av projektet har fått rättvis kompensation. Detta tillbakavisas i en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Oljeprojektet har hyllats av Ugandas president Yoweri Museveni, som hoppas på ett ekonomiskt uppsving för landet.