Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

USA-sanktioner straffar ryska mediebolag

TT

Publicerad 2024-09-04 17.11

Kreml, Moskva. Arkivbild.

USA:s regering blockerar flera ryska domännamn som anses sprida desinformation styrd av Kreml inför det amerikanska valet.

Sanktioner riktas mot det ryska mediebolaget RT.

USA:s finansdepartement meddelade på onsdagen att det ryska, statligt styrda mediebolaget RT (tidigare Russia Today) belades med sanktioner på grund av ”ondskefulla försök” att påverka den pågående valrörelsen inför president- och kongressvalen i november.

Även RT:s chefredaktör Margarita Simonovna Simojan och biträdande chefredaktör Elizaveta Jurjeva Brodskaja, båda med bas i Moskva, lades till sanktionslistan för sina försök att rekrytera eller påverka amerikanska opinionsbildare.

32 domännamn

USA:s justitieminister Merrick Garland sade att RT och medarbetarna hade organiserat ”arrangemang värt tio miljoner dollar för att skapa och distribuera innehåll med dold rysk agenda, riktad mot den amerikanska allmänheten”.

Dessutom blockerades 32 domännamn som anklagas för att ha varit en del i den ryska insatsen.

Beskedet om sanktioner var väntat, liksom anklagelserna om Kremls försök att påverka opinionsbildning i USA.

USA anklagar även bolag utanför USA för att sprida falsk information, bland dem Social Design Agency, enligt det amerikanska mediebolaget CNN.

Sammanlagt pekades tio individer och två bolag ut på den amerikanska regerings lista.

Amerikansk insatsstyrka

Under onsdagen ledde Garland ett högnivåmöte med en specialgrupp med inriktning på hot mot det amerikanska valet i november. I gruppen ingår bland annat den federala polisen FBI:s chef Christopher Wray.

USA har tidigare anklagat en av RT:s medarbetare för att ha spridit lögner om bland annat den ryska invasionen i Ukraina.

Federala myndigheter har även bekräftat uppgifter om att Iran försökt att hacka datorsystemen hos både både Republikanernas och Demokraternas valkampanjer.