Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Därför förvärrades den dödliga stormen

Publicerad 06.02

Den dödliga orkanen Helene hade starkare vindar och mer intensivt regn på grund av klimatförändringarna, visar en färsk snabbstudie.

– Vi ser en ökning av de mest destruktiva orkanerna, säger klimatologen Friederike Otto vid World Weather Attribution.

Den 26 september nådde ovädret Helene Floridas kust. Under två dagar orsakade den förödelse under sin framfart i sex delstater, där minst 227 personer omkom.

En snabbstudie från World Weather Attribution (WWA), där bland annat svenska forskare deltagit, visar att den globala uppvärmningen som orsakas av människans utsläpp förvärrade ovädret.

Genom klimatmodelleringar och observationer beräknar forskarna att Helene fick 10 procent mer regn och att vindhastigheterna ökade med 6,1 meter per sekund, ungefär 11 procent, till följd av den globala uppvärmningen.

– Vi ser fler väldigt starka orkaner eftersom klimatförändringar gör i princip alla orkaner mer intensiva, säger Friederike Otto till TT.

Sker oftare

Helene samlade kraft över havet och fick understöd av att temperaturerna i ytvattnet är ovanligt höga. Den nivån av yttemperaturer har blivit 200–500 gånger mer sannolika, enligt WWA.

– Höga vattentemperaturer är viktiga för orkanens styrka, när det handlar om vindhastigheter men även innehållet av regn, säger Otto.

Klimatförändringarna förvärrar inte bara de värsta orkanerna, utan gör dem också vanligare.

Fler orkaner väntar

När det gäller vindstyrkorna i Helene har växthusutsläppen redan nu ökat sannolikheten för liknande orkaner med 150 procent. De beräknas nu inträffa var 53:e år, jämfört med var 130:e år före de enorma koldioxidutsläppen.

– Det som sticker ut med Helene är att den nådde rätt långt in över land, mot Appalachernas berg, som redan var mättade efter tidigare regn. Det förvärrade situationen, säger Friederike Otto.

Sydöstra USA kommer att få vänja sig vid fler orkaner. Redan nu är ovädret Milton på väg.

– Florida kommer att se fler väldigt starka orkaner än vad de är vana vid. Även om tio procents ökning av regn inte låter så mycket så innebär det värre skador. En liten ökning kan vara skillnaden som gör att en damm brister, säger hon.