Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Det engagerar USA:s väljare: Prislappar och abort

Publicerad 10.02

Priset på ägg har gått upp stadigt i USA de senaste åren. De höga matpriserna engagerar många väljare inför presidentvalet. Arkivbild.

Donald Trump och Kamala Harris i all ära. Presidentvalet i USA handlar inte bara om person, utan även om sakfrågor. Ekonomin, migration och abortfrågan är ämnen som väljarna bryr sig om.

Här är en guide till frågorna det snackas om:

Ekonomin

”It's the economy, stupid” (Det gäller ekonomin, dummer). Stjärnstrategen James Carvilles fras myntades under Bill Clintons framgångsrika valkampanj 1992 och har sällan varit sannare. Efter covidpandemin rullar de ekonomiska hjulen förhållandevis bra i USA, men priserna har stigit och inflationsspöket har ett psykologiskt grepp om många. Hela 81 procent av väljarna säger att ekonomin är mycket viktig när de röstar, enligt opinionsinstitutet Pew.

Republikanen Trump vill stärka inhemsk produktion, och därmed skapa jobb, genom strafftullar på vissa importvaror. Han förordar breda skattesänkningar och var först ut med förslaget att dricks inte ska beskattas.

Harris har lovat ekonomiskt stöd till den som köper sin första bostad samt en utökad form av barnbidrag. Hon har också föreslagit ett slags pristak på en rad dagligvaror.

.

Gränssäkerhet och invandring

Stärkt gränssäkerhet var Donald Trumps paradfråga inför valet 2016, då hans främsta vallöfte var en gränsmur mot Mexiko. Båda partierna anser nu att gränserna måste stärkas och tuffare tag tas mot olaglig migration. Ett sådant lagförslag röstades dock ner i kongressen i våras, enligt uppgift för att Trump inte ville att hans partikamrater skulle ge Vita huset en seger.

Blir Harris president tänker hon genomdriva lagförslaget. Vinner Trump har han lovat deportera över 10 miljoner papperslösa migranter, oklart hur.

.

Hälsovård och abort

Abort är djupt omtvistat i USA, frågan spänner över religion, kvinnors rättigheter och fattigdomsbekämpning. Mellan 1973 och 2022 skyddades aborträtten nationellt genom Högsta domstolens utslag Roe mot Wade, som slog fast att fri abort ingår i den grundlagsskyddade rätten till privatliv. 2022 hävdes Roe mot Wade och frågan skickades tillbaka till delstaterna.

Inför valet 2016 röstade många abortmotståndare på Trump då han lovade tillsätta konservativa HD-domare som kunde punktera aborträtten. Trump säger nu att det är rätt att delstaterna beslutat i frågan, men att han inte skulle skriva under ett nationellt abortförbud.

Harris å sin sida har gjort abortfrågan till sin och lovat återinföra aborträtten nationellt.

.

Demokrati och valsäkerhet

Många väljare har den dödliga stormningen av Kapitolium 2021 i färskt minne, liksom Trumps många domstolstvister där han felaktigt hävdade att valfusk förekom i det förra presidentvalet. En stor andel av Trumps lojala så kallade Maga-väljare tror på honom och i vissa högerextrema grupper finns beredskap att bestrida valresultatet, både juridiskt och med våld, enligt forskare.

.

Bubblare: Sjukvård, krigen i världen, våldsbrott och klimatförändringarna.