Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Polen vill satsa på försvar utan EU-tak

Publicerad 07.41

Polens regering vill ha undantag för försvarsutgifter när budgetunderskottet granskas av EU-kommissionen. Arkivbild.

Polens finansminister Andrzej Domanski vill att EU-kommissionen gör undantag för satsningar på Polens försvar i granskningen av om landets växande budgetunderskott bryter mot EU-regler.

De stora försvarssatsningarna i Polen utgör i själva verket något som andra EU-länder borde vara tacksamma för, enligt Domanski. Han beskriver dem som ett skydd mot rysk aggression mot EU.

– Vi lägger en stor andel av vår BNP på försvar och vi betalar detta även för att i viss utsträckning hjälpa andra EU-länder. Vi förtjänar att behandlas annorlunda – om det inte var för försvarsutgifterna hade vi inte haft ett så stort underskott, säger han till tidningen Financial Times.

I budgeten för 2025 höjde Polen sina försvarsutgifter till 4,7 procent av BNP, upp från 4,1 procent av BNP 2024. Det kan jämföras med Natos mål på 2,0 procent av BNP.

Polens budgetunderskott i år beräknas till 5,7 procent. Taket i EU:s regelverk ligger på 3,0 procent – och i juli inledde EU-kommissionen en process mot Polen för att landet brutit mot budgetreglerna.