Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Ansökan för ny vindkraftspark återkallas

TT

Publicerad 2022-12-17

En ansökan om att bygga en vindkraftspark återkallas. Arkivbild.

Företaget Svea Wind Offshore drar tillbaka sin ansökan för en ny vindkraftspark utanför Söderhamn, rapporterar lokala medier.

Vindkraftsparken Gretas klackar 2 planerades att uppföras i havet, cirka tre mil från fastlandet. Företaget motiverar sin återkallade ansökan med att det inte längre är sannolikt att kommunfullmäktige i Söderhamn kommer att godkänna etableringen.

”Vi återkallar ansökan om Vindpark Gretas klackar 2 eftersom vi saknar klara signaler om att en majoritet i Söderhamns kommunfullmäktige vill stötta projektet. Vi har arbetat med projektet i sju år, och kan inte riskera att allt nedlagt arbete och 2,2 TWh hållbar el per år går till spillo”, säger Eva Vitell, vd, i ett pressmeddelande.

Vid det allmänna valet i september anordnades två lokala folkomröstningar i Söderhamns kommun kring vindkraftsetableringar, där en majoritet av väljarna röstade emot ny vindkraft. Bland annat har Centerpartiet nyligen meddelat att partiet kommer att rösta nej till projektet, till följd resultatet i omröstningarna, rapporterar Söderhamns-Kuriren.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln