"Om två månader är folk döda"

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-03-14

Hundratusentals Gazabor hotas av svält.

I veckan anländer ett fartyg med 200 ton mat till den svårt krigshärjade kustremsan – men någon infrastruktur för att ta emot nödhjälp i större skala finns inte.

– Det behövs hjälp nu. Om två månader är folk döda, säger Jan Egeland på Norska flyktinghjälpen.

En fjärdedel av Gazas befolkning hotas av svält, enligt FN. Samtidigt är det stora problem med att få in hjälpleveranser.

Innan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut kom ungefär 500 lastbilar med 7,5 ton förnödenheter per dag in till Gaza, som styrs av den terrorstämplade islamiströrelsen. Nu blockeras eller försenas hjälpleveranser med lastbilar, från FN och andra länder, trots att det är det effektivaste sättet att få in hjälp.

Vissa av de lastbilar som rullat över gränsen har också överfallits och plundrats.

– Varje ton mat och förnödenheter undersöks innan det släpps in. Israel har inte upprättat ett system för att humanitär hjälp ska komma in , säger Jan Egeland, chef för Norska flyktinghjälpen (NRC), som själv besökte Gaza för mindre än en månad sedan, till TT.

”Kaotiskt och farligt”

I stället har bland annat USA försökt få in mat genom att släppa nödleveranser med flygplan över Gaza. Nyligen dog minst fem personer när en luftburen hjälpleverans fick problem med en fallskärm och störtade mot marken. Behovet på marken är också mycket större än vad som går att tillgodose luftvägen.

– Det är kaotiskt och farligt, men gör sig bra på video. Dels är det väldigt lite förnödenheter som släpps ned, dels når hjälpen inte heller dem som behöver den mest, såsom änkor med barn. De har ingen chans att springa fram och få tag i något innan allt är slut, säger Egeland.

Bygger en brygga av bråte

Nu har flera länder i stället satt sitt hopp till att få in livsmedel sjövägen. Trots att både EU och flera välgörenhetsorganisationer är redo med fartyg återstår ett stort problem – bristande infrastruktur i Gaza.

Inför att det första fartyget med förnödenheter från organisationen World Central Kitchen ska anlända har en landningsbrygga fått byggas i Gaza – med material från förstörda byggnader och bråte.

Samtidigt har USA:s president sagt att landet vill bygga en tillfällig pir i Gaza för att underlätta hjälpleveranser till sjöss. Något som skulle ta uppemot 60 dagar och kräva omkring 1 000 amerikanska soldater.

Men den tiden finns inte, enligt Jan Egeland.

– Det behövs hjälp nu. Om två månader är folk döda.