Olena Zelenska mötte krigsskadade ukrainare – i Solna
Publicerad 2023-08-19
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är med sin fru Olena Zelenska i Sverige.
Under lördagen träffade Olena Zelenska krigsskadade patienter och diskuterade återuppbyggnaden av Ukraina.
– Vi måste börja nu, vi behöver inte vänta till kriget är över.
Under lördagen landade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med sin fru Olena Zelenska i Sverige.
Presidenten ska träffa statsminister Ulf Kristersson och regeringen på Harpsund och även kungaparet på Stenhammars slott.
Olena Zelenska besökte tillsammans med statsministerfrun Birgitta Ed och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson Aleris Rehab Station i Solna där de fick träffa ukrainska krigsskadade patienter som vårdas där.
Där och då förde Olena Zelenska bland annat ett samtal med läkaren Claes Hultling om alla krigsskadade och hur framtidens samhälle behöver anpassa sig då många sitter i rullstol.
– Vi har mycket resurser här och även erfarenhet. Vi skulle vilja hjälpa er att vara en del av återuppbyggnaden av samhället när kriget är över, säger Claes Hultling varpå Olena Zelenska svarade:
– Vi måste börja nu, vi behöver inte vänta till kriget är över. Men vi har mycket idéer, så låt oss prata om det.
– Men det är väldigt svårt att återuppbygga vår infrastruktur. Vi har bussar och så vidare med höga trappor och vi måste göra någonting åt det. Vi har också många gamla byggnader med höga och krångliga trappor. Vi måste jobba med hela samhället.
Olena Zelenska kommenterade sedan besöket i sin helhet:
”Vi är väldigt hedrade och glada för att få vara i Sverige idag. Vi uppskattar djupt det orubbliga stödet och den genuina solidariteten från Sverige som ni har gett Ukraina och dess människor under den svåraste tiden i vår moderna historia. Vi är tacksamma för att svenska folket har öppnat sina hem och hjärtan för 50 000 ukrainare som lämnat sitt fosterland och letat skydd mot ryska bomber”.
Hon fortsätter:
”Vi känner tacksamhet gentemot regeringen och riksdagen för det militära, ekonomiska och humanitära stödet. Vi uppskattar också svenska kungaparets speciella intresse för Ukraina. Våra nationer delar inte bara färgerna på våra flaggor, utan även gemensamma värderingar om frihet, självständighet och mänsklig värdighet.
Birgitta Ed var också på plats i Solna och hon beskriver dagen och besöket som känslosamt.
– Det är klart det är. Den här platsen i kombination med det besök som vi har… Det är känslosamt, jättestarkt och fint.
Du är statsministerfru, men också präst och medmänniska. Vad är du framför allt idag?
– När det kommer till människors livsöden är man alltid en människa. Sedan är mina verktyg prästens verktyg och en annan roll jag har är att vara statsministerns fru. Jag är allt i ett.
Hur skulle du beskriva ditt egna engagemang?
– Jag är en engagerad svensk som många andra i det här och ger av det jag har. Det kan vara rena resurser, men också tid. Jag möter många flyktingar i kyrkan, och många från Ukraina har en kristen tro. I kyrkan i Strängnäs blir det möten med familjer som både är i glädje och i sorg.
– Vi delar inte alltid språket och är det riktigt viktiga livsfrågor så känner jag mig ibland väldigt handikappad. Jag har en hygglig engelska och det kanske de också har. Men ska man komma på djupet krävs andra saker. Men ibland kanske det bara krävs en närvaro eller ett tänt ljus och ett kort samtal i en kyrkbänk. Då spelar inte längre orden så stor roll.
Något Birgitta Ed ömmar extra starkt för är alla utsatta barn.
– I den här situationen tänker jag på de barn som ska bära med sig det här genom hela sina liv. Jag tänker mycket på frågor om psykisk ohälsa, vad gör det här med barn och unga? Kan vi från svensk sida hjälpa till med att de långsiktiga effekterna av det här vedervärdiga kriget blir något mindre har vi ändå bidragit med något.
Birgitta Ed kommenterade sedan också vad hon tog med sig från den givande, men intensiva dagen.
– Det var särskilt starkt förstås att se Zelenska och mötet med krigsveteranerna. Man räknar med att det kommer vara 3-5 miljoner krigsveteraner när det här eländet är över. De är i behov av så mycket stöd. Det är såklart en väldigt stor uppgift och kan vi bidra på ett litet hörn är det fantastiskt.
Aftonbladet fick också en pratstund med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
– Man blir berörd gällande allt som gäller Ukraina. Jag tänker på människor där som lever med kriget dagligen och barn som vet att ”det där ljudet innebär att jag ska rusa ner i källaren”. Det går inte riktigt att ta in.
Under dagen träffade Acko Ankarberg Johansson krigsskadade Vasil från Ukraina som sitter i rullstol med svåra splitterskador och som anlände till Solna under fredagen.
– Vi pratade via en tolk. Man inser att man aldrig fullt ut kan förstå vad han har varit med om. Men han var väldigt tacksam för den vård och hjälp som har fått här. Men han vill förstås också hem till sin familj. Sådant tär också, att vara borta länge från familjen. Jag får rysningar när jag tänker på allt.
Hur ser Sveriges fortsatta stöd ut till Ukraina?
– Senaste i juli fattade vi beslut om en längre strategi. Ukraina är det land som Sverige gett största stödet till i modern tid.