Stank av kattpiss i södra Örebro – sprider sig till andra samhällen

Publicerad 2023-11-04

Under lördagsmorgonen uppenbarade sig en stank av kattpiss i Örebro.

Räddningstjänsten har varit ute och luktat men kan inte lokalisera doften.

– Vi vet inte varifrån det kommer.

Under lördagsmorgonen har det larmats om en stank i södra delarna av Örebro.

– Vi har fått larm om att det har luktat starkt av ammoniak, kattpiss eller svavel, säger SOS alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.

Räddningstjänsten har varit ute och luktat men har inte kunnat lokalisera något.

– Vi vet inte varifrån det kommer, vi trodde först att det var från Atlerverket, men vi har inte kunnat hitta något och vi har varit på flera ställen.

Just nu pågår inget sökarbete eller luktarbete efter stankens ursprung då man väntar på fler inringare och tips för att kunna precisera sökområdet.

Sprider sig på flera håll

Stanken av kattpiss verkar inte endast spridas i Örebrotrakten, larm om stank har även kommit in från andra håll. Så långt som dryga åtta mil från Örebro.

– Vi får jättemånga samtal om stank och lukt av kattpiss runt Vingåker och Finspång. Det ska vara vinden som ligger på från Örebro, säger Erik Molander, ledningsoperatör vid räddningstjänsten Öst.

Therese Andersson, 45, som bor en bit utanför Finspång förklarar till Aftonbladet att det inte går att gå ut på grund av stanken.

– Det går inte att gå ut och vi har varit tvungna att stänga fönstren, det luktar så mycket kattpiss, som om du inte tömt kattlådan på 14 dagar och har 40 katter hemma, säger hon.

– Vi hade som tanke idag att fixa med hönshuset men nu blev att rensa garderoben istället, fortsätter Therese Andersson.

Även i Katrineholm gör sig stanken känd. På kommunens hemsida skriver de att odören även spridit sig dit. De beskriver det som en ”besvärande lukt”.

Väderfenomen påverkar

Enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, kan stanken delvis förklaras av väderfenomenet ”inversion”, rapporterar P4 Örebro.

Det innebär att dåliga lukter från exempelvis industrier stannar på marknivå, i stället för att stiga och blandas upp i luften.

– Det blir nästan som ett lock, vilket gör att den här lukten inte blandas om utan kan hålla sig ganska intensiv, säger meteorologen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln