Frankrike: Vi behöver en andra livförsäkring

TT-AFP

Publicerad 2024-02-12

Frankrikes utrikesminister Stéphane Séjourné hälsar på sin tyska kollega Annalena Baerbock vid La Celle Saint-Cloud utanför Paris på måndagen.

Europa måste skaffa sig en andra livförsäkring utöver Nato.

Det säger Frankrikes utrikesminister Stéphane Séjourné efter Donald Trumps utspel i helgen om försvarsalliansen.

– Livförsäkringen skulle inte vara ett substitut för Nato, eller agera mot Nato, men vara ett tillägg, säger Séjourné på en presskonferens tillsammans med sina tyska och polska kolleger.

USA:s förre president Trump sade i helgen att han under sin tid vid makten hotat Natoländer med att uppmuntra Ryssland att ”att göra vad fan det vill” med dem om de inte satsade mer på militären, vilket har väckt starka reaktioner och fördömanden.

Séjourné säger att det är nödvändigt att den europeiska delen av Nato förstärks, och att det är viktigt att Europa bygger upp en egen försvarsindustri och ”köper europeiskt” i syfte att förbereda sig på väpnade konflikter.

Tysklands Annalena Baerbock fyller I:

– Vi måste se till att Ukrainas säkerhet tas omhand och det innebär att vi måste se över vår egen säkerhet och ja, vi behöver en försvars- och säkerhetsunion där vi kan samla våra gemensamma styrkor.

Baerbocks landsman, förbundskansler Olaf Scholz, invigde tidigare under måndagen en ny vapenfabrik i Unterlüss, söder om Hamburg, dit bland andra Danmarks statsminister Mette Frederiksen var inbjuden.

– Det här är brådskande, och nödvändigt, för den bistra verkligheten är att vi inte lever i en tid av fred, sade Scholz vid invigningen.

– Vi måste gå från tillverkning till massproduktion, fortsatte Scholz och sade att Europas vapenexport till Ukraina i dag inte är tillräcklig.