Rapport: Våld mot barn hade kunnat förhindras

TT

Publicerad 2024-01-31

"Det är allvarligt att vi ser så allvarliga brister, och att många brister är återkommande", säger Moa Mannheimer vid Socialstyrelsen.

Våld mot barn och vuxna skulle kunna förhindras om samhället var mer på tårna, konstaterar en ny rapport från Socialstyrelsen. Myndigheten ser flera allvarliga brister.

– Det här kräver att man rannsakar sig själv på olika nivåer, säger Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har granskat 60 ärenden, med både barn och vuxna, som utsatts för dödligt våld eller försök till dödligt våld av en närstående.

Omständigheterna skiljer sig visserligen åt, men i flera fall har det funnits tydliga varningssignaler.

– Hade samhällsaktörer agerat på annat sätt så hade det mycket väl kunnat bidragit till att förhindra det här, säger Moa Mannheimer.

Känt till våldet

Ofta har personerna haft kontakt med myndigheter, många gånger flera myndigheter, innan brottet skedde.

– Det är allvarligt att vi ser så allvarliga brister och att många brister är återkommande. Det här är inga nya frågor.

Majoriteten av de vuxna som dödats, eller utsatts för dödligt våld, är kvinnor och förövaren var i de flesta fall en manlig partner, eller tidigare partner. Socialstyrelsen konstaterar att myndigheter många gånger haft kännedom om de risker som funnits, men att man inte gjort tillräckligt.

– När det gäller ärenden som rör vuxna så har man i hög grad känt till våldet eller att det har funnits en allvarlig problematik.

”Leta andra tecken”

Insatserna som görs, oavsett om det gäller barn eller vuxna, är på många sätt alldeles för ”kortsiktiga”. Dessutom finns det fortsatt stora brister i arbetet mellan olika myndigheter – det måste bli bättre, menar Socialstyrelsen.

– Att man har problem med samverkan är inget nytt. Och det här är sällan en ”quick fix”. Man behöver ha en uthållighet över tid och följa upp det här. Blir det en förändring? Där ser vi också att man lämnar det till personen i fråga att återkomma om det inte blir bättre. Här behöver man jobba mycket mer aktivt med att fånga upp personer i risk.

Socialstyrelsen eftersöker även ett tydligare barnperspektiv. Bland de barn som dödats eller utsatts för våld av en föräldrar är det få barn som tidigare varit utsatta för våld.

– Där finns det andra tecken på att barnet riskerar att fara illa, säger Moa Mannheimer och tillägger:

– Man behöver ha ett tydligt barnperspektiv i bedömningarna. Det syns inte alltid på de här föräldrarna att de kommer att begå det här brottet innan det sker.