Stockholms råd till turister inför sommaren

Smittskyddsläkaren: Undvik trängsel på utsiktsplatser och i Gamla Stan

Publicerad 2021-06-12

Stockholm är på väg mot slutet av den tredje vågen – och nu lyfts flera lokala restriktioner.

Snart kan det bli möjligt att samlas på kultur- och sportevenemang – men att träffa vänner på hemmafest får vänta.

– Det blir en lite mer normal sommar i år, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare.

Allt går åt rätt håll för den hårt drabbade huvudstadsregionen nu. Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund har aldrig under pandemin varit så nära ett leende under en pressträff som under fredagen.

– Ja, det stämmer nog. Smittotalen går neråt och vaccinationstäckningen går upp, så det finns all anledning att känna en optimism nu.

Även dödsfall och antalet covidpatienter på sjukhusen minskar stadigt. 80 vårdas nu på sjukhusen något som fått regionen att återgå till ett normalläge i sjukvården och lyfta de lokala råden.

– Från måndag rekommenderar vi inte längre att man behöver använda munskydd dygnet runt, utan enbart i rusningstrafik. Man behöver inte heller ha munskydd så fort man går in i en affär, säger Maria Rotzén Östlund.

– Det här är en mjukstart för Stockholm, och det blir en lite mer normal sommar. Men det betyder inte att allt återgår till det normala.

Är den tredje vågen över nu?

– Den är på väg att gå över.

Det finns anledning att känna optimism, menar mittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Matcher okej – inte hemmafester

Så vad väntar den som planerar en sommar i Stockholm i år? Den första juli när steg två i regeringens lättnader av restriktioner väntas kan huvudstaden ta ytterligare ett steg tillbaka till sitt mer livfulla jag.

Då kan maxantalet för allmänna sammankomster från 8 till max 50 personer vilket innebär att stadens sport- och kulturliv göra en efterlängtad come-back. Restauranger och krogar kan få utöka sina öppettider ytterligare.

Men rekommendationen att umgås bara med närmsta kretsen kommer att ligga kvar ett tag till, enligt Maria Rotzén Östlund.

– Det kan ju verka ologiskt att att man kan gå på matcher, men där är det reglerat med var man sitter och vid in- och utgångar. Det vet ju alla hur det är på en fest hemma med att man är nära och kramas. Och det är precis det vi måste undvika ett tag till, säger hon.

– Det kommer nog att ändras under sommaren, men de närmsta veckorna ska man inte träffa andra än de man har i sin nära bubbla.

Vad ska man tänka på som turist i Stockholm i sommar?

– Det viktigaste är att man absolut inte ska resa hit om man har symtom. Det kan verkar hårt men det är det mest hänsynsfulla man kan göra. Som i hela landet ska man ju följa rekommendationerna. Man ska undvika trängsel på utsiktsplatser och i Gamla Stan och följa riktlinjer på restauranger.

Så stoppas fjärde vågen

Johan Bratt, hälso- och sjukvårdsdirektör, hoppas att folk undviker de mest riskfyllda sommaraktiviteterna i år.

– Vården behöver en bra återhämtning så det är viktigt att man undviker de mest farofyllda aktiviteterna så man inte skadar sig. Använd alla skydd när man cyklar, åker bräda eller hoppar i studsmattan.

Samtidigt som det nu går åt rätt håll varnar de folk för att slappna av redan nu. Förra sommaren gick smittan ner men kom tillbaka med full kraft till hösten.

– Allt talar för att covid-19 är en säsongssjukdom, att viruset kommer och försvinner, och framförallt är borta under sommaren. Vi märker nu att smittspridningen minskar, det beror på vaccinationerna men också på viruset. Det betyder också att det kan ta fart till hösten. Det vi inte vill ha är en stor fjärde våg, säger Maria Rotzén Östlund.

Enligt henne handlar det om två saker.

– Att alla tar erbjudandet om vaccination och att man tar både dos ett och två. Och att vi följer rekommendationerna. Då kan vi undvika den.