Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Superteam ska få fram sanningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-30

"Vi ska få hål på hans historia"

FALUN. Mats Alm står fast vid sin berättelse.

Men polisen och åklagaren tror honom inte.

Nu ska specialutbildade förhörsledare från riksmordkommissionen försöka få fram ett erkännande.

Enligt Mats Alm har han inget med fästmöns Linda Chens död att göra.

I stället blev han nerdrogad av okända män och vaknade upp bredvid Lindas döda kropp i skogen, flera mil från hemmet i Falun.

Men polisen tror honom inte.

Och nu närmar sig kampen för att få honom att erkänna ett slut – på tisdag hålls det nya häktningsförhandlingar.

– Vi jobbar hårt med att få hål på hans berättelse och kommer att hålla nya förhör med honom så fort vi får obduktionsresultatet och analyssvaren från Statens kriminaltekniska laboratorium, säger Sven-Åke Petters, presstalesman på polisen i Dalarna.

Har lycktas förr

Till hjälp för att få hål på Alms historia finns flera specialutbildade förhörsledare från riksmordkommissionen på plats i Falun.

De har lång erfarenhet från mordutredningar och har tidigare fått flera våldsbrottslingar att bryta ihop och erkänna.

För drygt ett år sedan lyckades exempelvis Ingrid Engström och Charlotte Andersson att knäcka Anders Eklund och få honom att erkänna mordet på tioåriga Engla Juncosa Höglund.

Men vem som ska förhöra Alm är inte klart ännu.

– Jag har inget att säga om det, men jag finns inte på plats i Falun i nuläget, säger Ingrid Engström.

Jan Karlsson, som är ansvarig för riksmordkommissionens utredning i Linda Chenfallet, vill inte heller avslöja vem som ska hålla i förhören med Mats Alm.

– I nuläget är vi fem personer på plats här i Falun, vem som kommer att hålla i de kommande förhören med Mats Alm kan jag inte säga, säger han.

Förhören avgörande

Men vem som förhör en misstänkt gärningsman kan spela en avgörande roll för en mordutredning.

Enligt Sven Å Christianson, professor i psykologi och som regelbundet undervisar poliser i förhörsteknik, finns det fall där gärningsmannen nekat inblandning i ett mord för en förhörsledare och sen begått ett nytt mord och sen erkänt båda morden för en annan förhörsledare

– Utmaningen är att skapa förtroende och empati hos den misstänkte gärningsmannen, ofta spelar man på den misstänktes känslor, säger Sven Å Christianson.

Förhöret koncentreras inledningsvis sällan på själva brottet, utan byggs i stället på vad som hände fram tills dess att gärningen begicks.

– Det gäller att få den misstänkte att vara aktiv och prata, det är han som ska vinna på att erkänna. Jag skulle säga att ungefär 10 till 20 procent av Sveriges förhörsledare är kapabla till att skapa de här empatiska mötena, säger Sven Å Christianson.

Ingen ny bevisning

Lyckas inte förhörsledarna få Alm att erkänna före tisdag måste åklagare Niclas Eltenius presentera ny teknisk bevisning.

Men det går trögt.

Peter Wixtröm (foto) och Mikael Stengård.

De fynd – en kniv och ett par stövlar – som gjordes vid en bensinmack samma dag som Mats Alm greps har inte fört utredningen framåt, säger Sven-Åke Petters.

Inte heller den ödsligt belägna stuga som visade tecken på inbrott har givit något nytt.

– Vi har pratat med ägaren, men det finns inget som tyder på att det är Mats Alm som varit där, säger Petters.

Aftonbladet har sökt Mats Alms advokat, Mats Bergh, utan resultat i dag.