Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Svensken har en hel Thailandsresa i förrådet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-03

Rensa bland prylarna – få råd med resan

Våren och de stora röjningarnas tid är här.

Den som vill få mer plats och samtidigt tjäna en hacka har alla möjligheter att lyckas.

Svensken har nämligen en Thailandsresa undanstuvad i förrådet.

En rensning i förvaringsutrymmen, garage och garderober kan löna sig. På många plan.

Enligt en undersökning gjord på uppdrag av Sveriges största marknadsplats Blocket har svenskarna i genomsnitt saker för 21 399 kronor liggandes i sina förråd.

Påskhelgen populär

Många väljer att ta tag röjning och städning av hemmet under våren, något som märks tydligt på Blocket. Sajten räknar med över 100 000 nya annonser bara under påskhelgen, där annandagen är en populär dag att försöka få sina prylar sålda.

Bland det mest eftertraktade som säljs finns cyklar, som enligt sajten brukar gå åt väldigt snabbt. Andra populära objekt är utemöbler, roddbåtar och annat som passar bra ihop med vårkänslorna.

– Allt går att sälja till rätt pris, säger Anna Björklund, marknadschef på Blocket.

Frön och sticklingar

På auktionssajten Tradera märker man också av städlusten ute i landet.

– På våren lägs det ut extremt mycket varor, folk har så mycket grejer i sina garage – cyklar, trädgårdsmöbler, gräsklippare, ja allt, säger Traderas marknadschef Tomas Areschoug.

– Ha ett lågt utgångsbud, det ökar antalet bud och auktionen syns lättare i sökmotorer.

Andra populära varor är de som ska växa till sig – i rabatten.

– Sticklingar och fröer är en jättestor business, förklarar Areschoug.

Även i modevärlden har det blivit vanligt att sälja ut de kläder man inte längre använder. Sofis modes stylist Linn Gustafsson är en av de som med jämna mellanrum rensar i garderoben.

– Jag säljer för att det känns bättre om någon annan får glädje av mina plagg och att det är ett bra sätt att lätta på samvetet när jag köper nytt. Garderoben skulle svämma över annars. Jag försöker gå så mycket som möjligt efter – en in, en ut.

Så resonerar Linn Gustafsson, Sofies mode, när hon säljer kläder:

– Jag behåller sådant som jag använt under det senaste året. När jag rensar garderoben brukar jag alltid fundera om plagget använts eller bara varit garderobsvärmare. Om det sistnämnda är svaret rensas plagget ut, så länge som det inte har något personligt värde.

– Angående prissättningen tänker jag på hur mycket plagget blivit använt, vad jag tycker det är värt och vad jag tror jag kan få. Jag sätter aldrig ett högre pris än vad jag själv köpte plagget för och baserar priset framförallt på skicket av plagget.

Cecilia Bäcklund

Följ ämnen i artikeln