Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Framförallt personer inom industrin drabbas”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Läsarna chattade med Kerstin Hallsten på Konjunkturinstitutet

Kerstin Hallsten, prognoschef vid Konjunkturinstitutet. Foto: Scanpix

Konjunktur, arbetslöshet och boräntor.

På onsdagen chattade läsarna med Kerstin Hallsten, prognoschef vid Konjunkturinsitutet.

Här kan du läsa hela sammandraget.

Martin säger: De prognoser som finns om arbetslösheten, vilka områden på arbetsmarknaden berör det framförallt ? finns det siffror på det.

Kerstin Hallsten säger: Framförallt är det personer inom industrin som drabbas. Hälften av arbetslösheten uppkommer där.

Bertil säger: Flera experter tror att konjunkturen snart vänder. Varför väntas då arbetslösheten fortsätta stiga?

Kerstin Hallsten säger: Även om produktion och efterfrågan börjar stiga så har företagen för mycket lediga resurser. Detta är kostsamt för dem. Därför måste de skära ner sina kostnder vilket medför att de måste avskeda folk.

LEL säger: Vad är som gör att man kan säga att det "vänder" 2011, hur kan man se det nu!?

Kerstin Hallsten säger: Vår bedömning är att det blir en viss vändning på arbetsmarknaden 2011. Vi vet självklart inte. Det är en prognos.

Orolig säger: Vad händer om ledarna inte lyckas enas om en gemensam strategi för att hantera finanskrisen under G20-mötet i morgon?

Kerstin Hallsten säger: Det är en svår fråga. På något vis kommer man säkert att framöver komma fram till någon slags gemensam strategi.

Carina säger: När kommer lågkonjunkturen gå över, allt känns nattsvart nu.

Kerstin Hallsten säger: Vi förväntar oss att produktion och efterfrågan börjar växa igen kring årsskiftet. Men det dröjer mycket länge innan läget på arbetsmarknaden blir normalt igen och vi räknar inte med att arbetslösheten börjar falla förrän 2011.

peter säger: Hur kan ni vara så säkra på er prognos? Är allt verkligen så dåligt? Finns det inget vi kan göra?

Kerstin Hallsten säger: Det är alltid osäkert att göra prognoser. Denna gång är det svårare än vanligt. Genom att föra en expansiv ekonomisk politik kan vi mildra men inte förhindra nedgången.

säger: Vad KAN vi i Sverige göra för att förebygga att krisen förvärras? Just nu känns det som om vi står maktlösa gentemot stormakterna.

Kerstin Hallsten säger: Se förra svaret. För att vara lite mer explicit - reporäntan kan sänkas till nära noll och hållas kvar där i år och nästa år. Finanspolitiken kan bli mer expansiv än vad regeringen redan annonserat.

Mattias säger: Är det inte dags att ni visar er i media mer? Om ni inte kommer med reviderade rapporter oftare så kan man inte heller debattera och argumentera dom som kommer med en helt annan verklighet(prognos).

Kerstin Hallsten säger: Vi uttalar oss nästan varje månad om våra prognoser. Är det för lite?

Magnus säger: Hur stor blir den totala arbetslösheten (de som inte ingår i sysselsättningsgraden)?

Kerstin Hallsten säger: Vi antar att 500 000 personer är arbetslösa 2010 enligt ILOs definition.

Anni säger: Tror du att boräntorna kommer att bli lännu lägre snart? När tror du dom vänder uppåt?

Kerstin Hallsten säger: Vi gör ingen prognos på boräntor. Vi räknar med att Riksbanken sänker reporäntan till 0,25 procent i april och att reporäntan är kvar på denna låga nivå i år och nästa år. Det bör få ett visst genomslag på korta boräntor.

Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack alla läsare och tack Kerstin Hallsten!