En av 20 dopad på gymmet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

”Det handlar inte om vad man tar utan vad man ger”

En av 20 män som tränar på gym tar anabola steroider.

Det visar en undersökning som Stad inom Beroendecentrum Stockholm gjort.

– Om man som ung kille befinner sig i en miljö där det finns god tillgång på anabola och androgena steroider och man kan se det som en smart genväg för att nå större resultat så är det en risk, säger Charlotta Rehnman, projektledare vid Stad.

Undersökningen har genomförts på 64 träningsanläggningar i Stockholmsområdet.

En polisforskare och tre assistenter har under täckmantel som kunder på gymmen observerat andra och fyllt i iakttagelser om tecken på missbruk enligt en observationsmall.

Kroppskonstitutionen, graden av uppsvälldhet, acne och ärrvävnader, samt uppträdande i övrigt som exempelvis aggressivitet, låg till grund för bedömningarna.

”Samstämmiga resultat”

Uppskattningsvis fem procent av männen som tränade på gymmen bedömdes ta anabola steroider. På så kallade ”hard core-gym” – gym med större fokus på styrketräning – bedömdes en av fem ta anabola steroider.

Endast 0,4 procent av kvinnorna som tränade på de gym där undersökningarna genomfördes bedömdes ta anabola steroider.

Samtidigt som observationsstudien genomfördes gjordes också en enkätundersökning på samma träningsanläggningar, och i den uppgav fyra procent av männen att de hade använt någon form av preparat.

– Det var ganska samstämmiga resultat, säger Charlotta Rehnman.

”Annat ideal”

Undersökningen visade också att andelen misstänkta användare av anabola steroider var större på anläggningar där kosttillskott såldes, åtta procent, jämfört med två procent på gym som inte sålde kosttillskott.

Nu drar Stad (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) igång kampanjen 100 procent ren hårdträning.

– Det vi försöker göra nu är att ge ett annat träningsideal till unga killar. Det handlar inte om vad man tar utan vad man ger, säger Charlotta Rehnman.