Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"Jag laddar upp med minst tre granar"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-14

Maris 1700-talsgård
har adventsstämning
i varje hörn

Doften av nybryggt kaffe och varmt stearin från de tända ljusen slår emot oss redan i hallen. Och från storstugan strömmar stillsam julmusik. Välkommen till Mari och Nordingården i Dalarna. Här har hon har skapat adventsstämning i varje hörn.

För fem år sedan hittade Mari och Johnny sina drömmars gård, Nordingården i Dalarna. Gården består av en tvåvåningsstuga från 1700-talet med tillhörande lillstuga från 1800-talet. De båda faluröda byggnaderna är som gjorda för adventspynt – och för att om ett par veckor fyllas på med ännu fler juldekorationer. För här firas julen stämningsfullt.

– När julen närmar sig är jag i mitt esse och jag älskar julmusik, säger Mari.

Hennes stora intresse är just heminredning och den lantligt romantiska stilen är favoriten, det märks tydligt i hennes hem. Dessutom bloggar hon sedan tre år om inredningen hon skapat i de båda husen.

Behövs ingen snö

Inför advent är det inte alltid snön ligger vit och fluffig på gårdsplanen framför Nordingården. Men det behövs ingen snö för att den allra första aningen av jul ska förnimmas. Med tända ljus i rummen, nybakta saffransmuffins på köksbordet och varma, vaniljdoftande äppeldrinkar uppdukade på verandan i lillstugan, känns det tydligt att julmånaden har inletts. Att öka mysfaktorn dag för dag är inget problem för Mari.

– Vi har ju inte bara ett riktigt julhus, vi har två. Även om vi bara bor i det ena huset, så använder vi lillstugan året om för många mysiga stunder. Första advent serverar jag traditionellt den varma äppeldrinken på lillstugans veranda. Till jul laddar jag upp med minst tre julgranar, en i varje hus och en utomhus, säger Mari medan hon tänder ännu några ljus.

Mari har gått en ettårig floristutbildning, som hon har haft stor nytta av när hon inreder och dekorerar hemmet.

Arbetar som konduktör

– Men jag gillar inte stora ambitiösa buketter, några prästkragar i en mjölkkanna är mycket vackrare.

Sedan många år arbetar hon som tågmästare, eller konduktör som yrket kanske är mer bekant som. Hennes sambo Johnny är lokförare och kärlek uppstod när de träffades mellan sina arbetsskift på stationen i Falun.

Genom sitt arbete har Mari flackat landet runt i många år. Under sin lediga tid på resande fot har hon passat på att söka igenom antikbodar, heminredningsbutiker, loppisar och auktioner i jakten på nya fynd till sitt hem. Åtskilliga detaljer i hemmet är inköpta i städer hon genom sitt arbete stannat till i under något dygn eller mer.

– Men även Ikea har bidragit till inredningen, inflikar Mari.

När de träffades bodde Mari och Johnny i lägenhet i Falun. Men de längtade ut till lugnet på landet. Även om båda uppskattade stadens fördelar som att ha nära till allt, det fanns saker på landet som vägde tyngre.

Nära till skogen

– Jag är tokig i trasmattor, vackra trägolv och vedspisar och Johnny är en skogens man, säger Mari.

I byn Kvarntäkt ett par mil nordost om Falun hittade de Nordingården. Den hade nästan allt de ville ha: vedspisar, kakelugnar och trägolv. Dessutom ligger den nära skogen. Båda var nöjda.

– Alltså, säger Mari med eftertryck, det var lillstugan vi blev störtförälskade i. I det större huset dominerade omålad furu och vi kände att det återstod en hel del arbeten.

Men de såg att huset hade potential.

– Nu har vi målat allt i vitt och grått och tagit fram träet på tak, golv och dörrar. Nu trivs vi.

Mycket arbete ligger bakom förvandlingen. Mari berättar om vilket slit Johnny hade med att få fram de breda takbrädorna i vardagsrummet. De var täckta med pappskivor, som var nästan omöjliga att få bort. När arbetet äntligen var klart slipades och laserades taket – och blev ett smycke. De breda golvtiljorna, som troligen funnits i huset sedan det byggdes på 1700-talet, var det bara att såpskura för att få fina.

På nedre plan finns två mindre rum, en hall och ett kombinerat toalett och tvättrum. Den delen är en tillbyggnad, gjord några år innan Mari och Johnny köpte gården. Köket, med trappa upp till övervåningen, och vardagsrummet är de ursprungliga delarna av 1700-talshuset. Gårdens utedass finns fortfarande bevarat vid ett av uthusen längre ner på tomten. Det var i bruk ända fram till 2001.

I lillstugan finns inte vatten indraget, men det är bara några få steg att gå från stugan till det större boningshuset, när övernattande gäster känner behov.

Lillstugan – en lekstuga

– När vi flyttade hit stod det en toaletthink i stugan och den har fått stå kvar, säger Mari.

Men lillstugan fungerar inte bara som gäststuga, den är Maris lekstuga, som hon själv beskriver det. Där kan hon möblera om, experimentera med inredningsdetaljer, ändra och leta nya lösningar. Hon fotograferar det hon är nöjd med och visar sedan bilderna på sin blogg.

– Men, säger hon, inte heller vårt hem i det större huset kommer någonsin att bli helt klart. Jag flyttar småsaker hit och dit hela tiden. Kommer ni hit till sommaren så har jag ändrat på mycket.

Den lantligt ombonade och lite gammaldags stilen i hemmet, den kommer dock säkert att bestå.

Birgitta Cavallini

Följ ämnen i artikeln