Så lät Philaes landning på kometen

Uppdaterad 2014-11-22 | Publicerad 2014-11-21

Har du någonsin undrat hur det låter när en rymdsond landar på en komet 500 miljoner kilometer ut i rymden? Nu har du fått svaret.

Den 12:e november landade rymdsonden på kometen 67P efter ha jagat den i drygt 10 år. Landningen beskrevs som allt från historisk till otroligt spektakulär. Och det är inte slut med spektakulära händelser i samband med kometlandningen. ESA, Europeiska Rymdorganisationen, har släppt en kort ljudfil från själva landningen på kometen.

Inspelningen är inte mer än 2 sekunder och ljudet som hörs kommer från vibrationer på sondens fötter när den landar på 67P. Du kan höra ljudet i spelaren här ovanför.

Väntar på sol

Philae står på kometens yta för att hitta svaret på den lilla nätta frågan om solsystemets ursprung. ESA sa tidigare i veckan att Philae hitta spår av organiska molekyler i kometens atmosfär. Det finns teorier att kometer kan ha tagit vatten och organiska molekyler till jorden. För tillfället står Philae i dvala på kometens yta eftersom solstrålar inte når fram och kan ladda upp batteriet via solpaneler. Forskarna hoppas att solstrålar kan nå fram till sonden i augusti nästa år.