Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Kapten Modig” hyllas som hjälte

Publicerad 2014-12-30

Han gjorde det som "Kapten Ynkrygg" struntade i.

Kaptenen för olycksfärjan Norman Atlantic hyllas som hjälte.

Argilio Giacomazzi lämnade den brinnande färjan sist av alla och har fått ett nytt epitet: "Kapten Modig".

Kaptenenen för italienska olycksfärjan Norman Atlantic kommer inte få öknamnet "Kapten Ynkrygg". Tvärtom, han hyllas för sin insats.

När han lämnade den brinnande färjan på måndagseftermiddagen fanns varken någon eller något att rädda. Han var dessutom ensam kvar.

"Jag blir den sista att lyfta fötterna härifrån", ska han ha sagt på söndagskvällen enligt italienska tidningen La Repubblica.

"Stor värdighet och kompetens"

Argilio Giacomazzi, 62, följde därmed den regel som säger att kaptenen ska lämna ett fartyg i sjönöd sist av alla. I vissa länder, Italien däribland, är detta lagfäst en skyldighet för kaptenen.

Argilio Giacomazzi beskrivs ha behållit lugnet under de 37 timmar som det tog innan alla passagerare lämnat färjan.

Giuseppe De Giorgi, italiensk arméchef, har hyllat kaptenen.

– Han har gjort sitt jobb med stor värdighet och kompetens. Han var sist kvar, precis som en kapten ska vara, säger han enligt AP.

Jämförs med "Ynkrygg"

Argilio Giacomazzi har jämförts med en annan berömd italiensk kapten.

"Francesco Schettino, se och lär", skriver La Repubblica, och syftar på mannen som är mer känd som "Kapten Ynkrygg". Kaptenen för Costa Concordia, kryssningsfartyget som 2012 gick på grund och 30 personer miste livet, följde inte den oskrivna regeln. Han lämnade i stället det sjunkande fartyget som en av de första.

Kritik från passagerare

Flera passagerare instämmer dock inte i hyllningskören, enligt The Independent. De har kritiserat besättningen för att inte ha varit hjälpsam under räddningsinsatsen. De har också berättat att färjan inte var utrustad med brandlarm.

Orsaken till varför branden startade är oklar. En utredning är inledd, men det finns ingen misstanke om brott.