Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tänker Putin låta Europa frysa i vinter?

Har Putin makten att låta Europa frysa i vinter?

Ja, definitivt.

Däremot är det tveksamt om han kommer att göra det. Även om det finns oroande tecken.

Trots Ukrainakrisen och allt snack om att EU arbetar för att minska sitt beroende av rysk gas och olja så är sanningen den att Europa fortfarande är helt i händerna på Rysslands president Vladimir Putin.

En tredjedel av Europas energibehov kommer från Ryssland i form avgas och olja och så kommer det att vara under lång tid framöver. Att ställa om energisystem är svårt och tar mycket lång tid.

Till den bilden ska läggas att hälften av all rysk gas forslas till Europa via Ukraina. För några år sedan ströp Putin gasen under några vintermånader. Följden blev att både ukrainarna och många européer fick frysa.

Lita på

I år har Ryssland och Ukraina ingått ett avtal som gäller över vintern, fram till mars. EU står som garant för att Ukraina betalar sina gasräkningar. Men kan man verkligen lita på Ryssland?

Efter att ha lyssnat till ett antal experter på Folk och försvars seminarium om energiförsörjningen i Europa undrar jag.

– Så länge den politiska viljan finns så länge fungerar avtalet, säger Samuel Ciszuk på Energimyndigheten. Men beroende på vad som händer så finns det säkert sätt att säga upp avtalet.

Oroande tecken finns. Sedan i september har gasleveranserna drabbats av märkliga störningar.

– Ena dagen är det Polen som drabbas, nästa Tyskland och den tredje Italien. Ryssland har inte gett några förklaringar till avbrotten.

Orimlig

En inte helt orimlig tolkning är att Putin genom störningarna vill påminna Europas regeringar om att han har makten i sin hand att låta deras befolkningar frysa i vinter. En passning som i ännu högre grad gäller Ukraina. Grannen som Ryssland invaderat i sina försök att hindra landet från att bli en del av EU och Nato.

Vintertid är gasen ett tungt vapen. Mer effektvit än en bataljon stridsvagnar

Om Putin låter Ukraina huttra innebär det stor risk för att även många länder i Europa drabbas. Även om Ryssland skulle vilja så kan man inte stänga av gasen till Ukraina men samtidigt leverera som vanligt till Europa eftersom gasen går i pipelines via Ukraina. Visserligen finns den kontroversiella Northstream-ledningen som går utanför Gotland ner till Tyskland, men den kan inte ersätta bortfallet.

Medborgarna i Bulgarien, Rumänien, Polen, Tyskland och Italien är några av dem som skulle få kalla element i vinter. Även Sverige kan drabbas vid riktigt kall väderlek. Detta trots att gasen bara står för två procent av landets energiförsörjning.

Kris i ekonomin

Energimyndigheten har gjort en analys som visar att industrier och lokaltrafik i sydvästra Sverige kan drabbas av stora störningar vid ett totalstopp för rysk gas.

Det enda positiva i den här ekvationen är att det handlar om ett ömsesidigt beroende. Ryssland behöver sälja till Europa för att få exportinkomster. Inte ens på några års sikt kan man börja avyttra gasen till Kina eller någon annan. Det stora pipelinenätet finns från Ryssland till Europa.

Just nu krisar Rysslands ekonomi. Orsaken är en kombination av EU:s och USA:s sanktioner och ett lågt oljepris. Att i det läget gå miste om viktiga exportinkomster som behövs för att betala ut pensioner och för den kraftiga upprustningen av försvaret, skulle kunna hota Putins popularitet i hemlandet.

Så för honom blir det en avvägning mellan hans vilja att pressa Europa att ge upp sitt stöd till Ukraina och hans egen överlevnadsinstinkt.

Putin har använt energivapnet förr och kommer säkert att göra det igen. Det finns skäl till att avtalet med Ukraina bara löper fram till mars nästa år.

Osäkerheten inför nästa vinter finns kvar och med det påtryckningsmöjligheterna.