Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

ÖB: Det krävs årliga miljardtillskott till försvaret

Publicerad 2015-01-12

Försvaret behöver ett tillskott med flera miljarder varje år – från 2016 och framåt.

Det slår ÖB Sverker Göranson fast.

– Om man inte vidtar nödvändiga åtgärder får vi bromsa verksamheten i försvarsmakten, säger han.

Varje år från 2016 och framåt behöver Sveriges försvar flera miljarder kronor mer, för att inte halka efter Ryssland och andra länder i närområdet.

Det var budskapet från ÖB Sverker Göranson på Folk och försvar.

Vill skjuta Jasplan på framtiden

Försvarsmakten vill fram till 2020 ha 900 fler fastanställda, mer pengar till övningar och personlig utrustning till soldater. Däremot vill man skjuta på anskaffning av tio nya Gripenplan och en ny ubåt.

ÖB vill inte sätta en exakt prislapp på de föreslagna satsningarna. För något år sedan talade han om ett behov av en årlig förstärkning på 4–5 miljarder kronor. Sedan dess har Försvaret fått vissa tillskott, men politikerna har samtidigt höjt försvarsambitionerna.

Om försvaret inte får pengarna, varnar ÖB för att svåra prioriteringar kommer att krävas.

– Då kommer det inte att räcka till de ambitionsnivåer som har uttryckts. Och det tycker jag är en oacceptabel risktagning.

För att visa vart utvecklingen är på väg i omvärlden pekar ÖB på att Nato-länderna uppmanats att på sikt ha en försvarsbudget motsvarande två procent av BNP. Det skulle för svensk del motsvara 70–80 miljarder kronor– nära en fördubbling av försvarsbudgeten.

"Stoppa pipan i säcken"

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska regeringen vara klar med försvarspropositionen, som handlar om satsningar och inriktning på försvaret fram till 2020, innan slutet av april. I morgon träffas partierna som ingår i arbetet i Sälen. Mötet leds av Hultqvists statsekreterare Jan Salestrand.

Under försvarskonferensen har Natofrågan blivit rejält omdiskuterad.

De borgerliga partierna i Alliansen vill att Sverige ska utreda vad ett medlemskap skulle innebära. Men en sådan utredning sa försvarsministern blankt nej till i sitt tal.

Han slog också bort de uppgifter som talat om att han och utrikesminister Margot Wallström (S) skulle tycka olika i frågan.

– Stoppa pipan i säcken redan nu. Det finns ingen åsiktsskillnad att diskutera.