Regn-nota drabbar kommunerna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-27

Krävs på pengar för felaktiga avloppsnät

Regnet skapade stora översvämningar i Småland i somras. Conny Blomander arbetade för att rädda sitt hus i Bruzaholm.

Flera kommuner i Jönköpings län kommer att krävas på pengar efter sommarens översvämningar.

Det största försäkringsbolaget, Länsförsäkringar, räknar med att kräva kommunerna på en tredjedel av kostnaderna på grund av felaktiga avloppsnät.

Sommarens översvämningar slog hårt mot fastighetsägare och näringsidkare i Jönköpings län. Framför allt de norra delarna av länet fick problem på grund av regnen. Värst drabbades Aneby och Eksjö kommuner.

– I hus med källare har vatten runnit in. Det handlar både om byggnadsskador och lösöresskador, säger Mats Wilhelmsson, skadechef på Länsförsäkringar.

Kommunerna krävs på en tredjedel

Över 60 procent av villaägarna i länet är anslutna till Länsförsäkringar. Sammanlagt räknar bolaget med att få punga ut med knappa 10 miljoner kronor för sommarens översvämningsskador. Men ungefär en tredjedel av kostnaden räknar man med att kunna kräva från kommunerna.

– Det är i de fall där kommunernas ledningsnät inte har lyckats svälja regnvattnet. I de fallen kan kunderna också få tillbaka självrisken från kommunerna, säger Mats Wilhelmsson.

Av Länsförsäkringars kunder var det 250 hushåll som drabbades av översvämningsskador. I mellan 50 och 75 fall bedömer försäkringsbolaget att det kommunala ledningsnätet var underdimensionerat eller felaktigt.

”Tror vi löser det”

– Det ser ungefär likadant ut i alla kommuner. Det kostar mycket pengar om man ska göra allt rätt på en gång, säger Mats Wilhelmsson, som inte förväntar sig någon segdragen process gentemot kommunerna.

– Vi har en ganska bra dialog med kommunerna. Jag tror att vi löser det på ett hyfsat bra sätt. Det gjorde vi efter översvämningarna 2004 och det var lite likartade förhållanden då.

De kommuner som Länsförsäkringar kommer att rikta sina återkrav mot är Jönköping, Aneby, Tranås och Eksjö.

I Eksjö kommun håller man fortfarande på att sammanställa översvämningarnas alla kostnader.

– Vi är inte framme än. Det handlar om kostnader för räddningstjänsten, energibolaget, fastighetsbolaget och anspråk från fastighetsägare. Men det rör sig om miljonbelopp, säger Ulrika Adolfsson, informatör på Eksjö kommun.